Aug 26, 2014 Vi alla vet vem som har startat alla dessa hemskheter, ändå låtsas de inget begripa.

Mycket blir så annorlunda när man kommer till Sverige. Tiden går åt till att träffa alla små släktingar och hjälpa till vid behov, som alltid finns.


Det sorgliga är fortfarande schismen som uppstått mellan presidentparet i Estland. Fru Ilves har åkt på semester utomlands, och presidenten har tagit bort hennes bild från sin facebooksida. Har det någon gång tidigare hänt att presidentfrun uppfört sig illa? Det brukar ju vara presidenterna som gör bort sig, och frun som troget står vid hans sida och tittar rakt in i alla kameror. Ingen vet väl vilken rang Evelyn Ilves har i samhället när hon kommer tillbaka.

Naturligtvis påminns jag så ofta om alla elakheter och missförstånd som vi får höra om det lilla landet. Jag ska försöka göra en noggrann sammanställning av det jag sett och hört, och se om jag kan få någon mediaperson att förstå vad som pågår.

Problemet är ju att vi inte tar till oss vad Sovjet och dess ledare gjort mot människorna. Och så hakar jag upp mig på att människorna bakom järnridån inte hade tillgång till allt som man utvecklade och forskade i i Väst. Det käns som om de lurades att arbeta med sådant som redan var färdigt och vidareutvecklat hos oss. Helt enkelt som om de var lurade. Och det är inte bra. Naturligtvis var västmakterna oroliga för vad sovjetmänniskorna skulle kunna göra av deras upptäckter. Missbruka kunskaperna och använda dem mot upptäckarna.

 Detta är en man, en ryss, som "försvarar freden" i Ukraina, eller...

Ni ser och hör just nu hur konstigt det blir när Rysslands utrikesminister talar. Det är alltså Väst som står för upptrappningen av kriget i Ukraina. Ryssarna är helt oskyldiga och vill bara komma med humanitär hjälp, trots att vi alla vet vem som har startat alla dessa hemskheter låtsas de inget begripa. Allt är EU:s, Natos och USA:s fel.

 

 Presidenten och Rikskanslern träffades i Prag.

En gång i tiden, i en annan del av världen var allt Frankrikes, USA:s, Storbrittanniens och andra staters fel.  1936 "krävde" Elsass Lothringen att få till höra Tyskland. 1938 "krävde"  Österrike att tyska trupper skulle marschera in, de var ju "också" tysktalande… Tjeckerna höll på att “mörda” sudettyskarna, så naturligtvis måste Tyskland ingripa. I Prag träffade Tysklands ledare Tjeckiens president, Emil Hácha, de skulle förhandla; det slutade med att tysken jagade Tjeckliens president runt förhandlingsbordet. Undrar hur det går när Vladimir Putin och Petro Poroshenko träffas i dag. Just nu läser vi att Putin har varnat Ukraina för att ha något med EU att göra.

Allt är bara en fortsättning på hur det alltid varit. Så oskyldiga människor som ryssar finns inte någonstans i världen.  Att några ryska soldater efter “det humanitära” besöket hittades långt in i Ukraina är bara ett misstag. De har “råkat” komma dit. Var det någon som räknade besättningen i bilarna när de återvänt till Ryssland? Saknades det några unga män? Det kommer vi nog aldrig få veta. Och att Putin tackade de ryska soldaterna efter att de annekterat Krim, gällde bara “ett mindre fåtal som frivilligt tagit sig dit”.

Är det någon enda människa i väst som nu kan förstå att livet i Sovjetunionen var utan regler och vanor utom att man skulle göra som ledarna sa, vad de än sa. Det gällde att inte tänka själv. Ni vet: "Jag behöver ingen klocka, Moskva talar om för mig vad klockan är."

Vi hade just besök av Ida, 11 år. De hade talat om demokrati och diktatur i skolan i dag. De fick se en film från UR med beskrivning om vad orden betyder och innebär. När diktaturens införande beskrevs var det en beskrivning av det första året 1940-41 av Sovjets ockupation av Estland. Skillnaden var att diktatorn i filmen hade fått 117% av rösterna, medan i Estland blev resultatet drygt 90%, och vallolkalerna hade inte stängts när resultatet meddelades. Diktatorn bestämde allt och människorna plågades. När han skulle skänka några miljarder var det till hemlösa katter; människor var inget man bekymrade sig om i Sovjet heller.

Det är bra att skolbarnen förstår varför vi ska vara rädda om demokratin, och det poängterades att vi inte får slöa till och tro at demokratin är säkrad för evigt. Nej, vi måste alla aktivt bevaka vad som händer så ingen kan beröva oss det viktigaste vi har. Se vad som händer bland alla extremister vilket håll de än kommer ifrån!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0