Dec 9, 2014. "Om de kommer tillbaka, då blir det inte på samma sätt."

Kanske såg ni Tv- programmet om de ryska företagarna i Dokument utifrån? Vi såg det nyss. Det gav en fruktansvärd bild av ett land utan lagar.


Jag tänkte på att Hanno brukar säga "Om de kommer tillbaka, då blir det inte på samma sätt."

Jo, mycket blir som då, på 1940-talet. Det finns ingen ordning. Den som vill bli förmögen i Ryssland ska ägna sig åt polisyrket, eller arbeta som advokat eller vid Skattemyndigheten. Den som vill bli en helt vanlig egenföretagare måste ha kontakt med en beskyddare. Vad den beskyddaren egentligen gör, det fick vi aldrig veta.

Om, eller snarare när, någon vill åt den mark där du har ditt företag, då går han till en jurist, som ordnar ett intyg med stämplar som säger att numera. Är detta hans ägodel.

Ditt nästa drag, utan beskyddare, är att ta reda på hur du ska agera för att inte förlora livet också. Protesterar du, då är risken stor att du hamnar i fängelse dömd för ett påhittat brott, och dör dör du. -Att Chodorchovskij överlevde är ett fantastiskt undantag.

 Chodorkovskij under rättegången.

 

Äger du ett hus eller en lägenhet, då kan dessa enkelt skrivas över på någon annan. Just det är orsaken till att antalet hemlösas ökar på Moskvas gator. (Måtte våra myndigheter göra något, så det inte längre fungerar så i Sverige.) Pengar löser alla problem - för dem som har mycket i plånboken.


Och ändå. Precis så var det i Estland under ockupationsåren. Dels flyttade det in främmande människor i esternas lägenheter i staden. Dels konfiskerades hemmen på landet. För Ants familj var det vad som hände i lägenheten i Tallinn. För Hannos familj blev det lite annorlunda. Marta, som arbetade på kolchosen i Väike Maarja flyttade in i gården som ursprungligen hade köpts av Hannos farföräldrar. Av just den anledningen, att en kolchosarbetare bodde där, gjorde man inget åt huset -men åkrarna och djuren beslagtogs naturligtvis-. Därför kunde Hannos föräldrar besöka hemmet ibland på somrarna. Senare bildade Marta, Hanno och några andra en grupp, som träffades och festade på kyckling och annat som var svårt att få tag på i landets affärer någon gång om året. Marta kunde utverka kycklingar från kolchosen, och de andra "kombinerade" med andra matvaror, dvs de tog olika saker från sina arbetsplatser, och så kombinerade man allt till en härlig måltid. -Att kombinera var ett vedertaget uttryck för att stjäla på arbetsplatsen och festa tillsammans.-


Bland dem som först arkebuserades eller deporterades var de juridikkunniga under de första ockupationsåren. Det skulle introduceras en helt ny juridik i de tidigare fria staterna. Nya kursböcker i ämnet skickades till Tartu Universitet och de gamla lärarna "försvann".

Det är den nya juridiken som fortfarande verkar råda i Ryssland. Alla ska vara osäkra på sin frihet. När som helst kan något hända, av någon speciell anledning, och sedan förändras livet för någon eller några.

Tänk dig att du går på en stadsgata en lördagkväll. Kanske har du festat med några vänner eller släktingar och glad och nöjd är du på hemväg. Då står där en milismän framför dig. Han beordrar dig att komma med till polisstationen och låser in dig i en fyllecell. Vad spelar det för roll att du inte är berusad eller störande? Han måste ju fylla den kvot han har fått för hur många fyllerister han ska låsa in den lördagkvällen, som alla lördagkvällar.

Det märkliga var också, att Kreml hade i förväg bestämt hur många "banditer" det fanns på olika ställen. Utan rättegång hämtas det rätta antalet människor. Man fick ta de man hittade för att få rätt antal... De låstes in, och kanske överlevde de.

Ett sådant rättssamhälle önskar ingen uppleva. Vi har en relativt gemensam syn på hur det ska fungera, vi som lever i EU. Måtte ingenting hända våra vänner i Baltikum. I Ryssland kanske inte den stora förändringen kan komma förrän alla som uppfostras i sovjetisk anda är borta. Men då måste de våga tala om det svåra system de fortfarande lever i.


I morgon ska jag skriva om en synnerligen välskriven artikel av Sofi Oksanen i tidningen Axess, som vi nyss fick i brevlådan. Den handlar om hur Ryssland och Putin arbetar för att få ryssar att hata och frukta Estland bl.a.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0