feb 11, 2014 Alltid dessa ryssar...

Tallinns borgmästare Edgar Savisaar skriver om OS i sin blogg att esterna inte ska vara så småaktiga när det gäller allt som kommer från öster .

"Igår satt jag på arenan i Sotji och njöt av showen tillsammans med tusentals andra människor, och jag kände hur ryssarnas scenproduktion välkomnade oss alla med ett program som inte kan ha varit lätt att producera” skrev Savisaar.

 Invigningen.

"Jag funderade på varför vi ester är så småaktiga och varför vi försöker presentera allt som kommer österifrån i ett så dåligt ljus. Jag tycker det är tråkigt att det vi berättar inte ens är mer trovärdigt än andras berättelse. I själva verket var detta en kraftfull idrottsfest . Produktionen förtjänar stor uppmärksamhet  även om jag inte nu vet hur mycket av den som verkligen når fram i estniska medier."

"Först och främst var det som visades om S: t Petersburg utomordentligt, eftersom huvudstaden var S: t Petersburg och inte Moskva . För det andra hörde vi inte ett enda ord om andra världskriget och “den stora ryska segern”. (Där ser man. Var pluggade Savisaar historia, så historiker han är.) För det tredje visades inte någon särskild uppmärksamhet på rymdfärderna även om Tereshkova var en av dem som bar den olympiska flaggan. Det var för långt och fullt av detaljer men det ändrar inte helhetsbilden - piggt och spektakulärt", sammanfattar Savisaar sitt betyg.

«Ryssland kommer att vinna tävlingen om bästa OS under de senaste åren. De olympiska spelen bör inte ses som en politisk seger eller förlust för någon eftersom spelen fortfarande gäller sporten. Tyvärr har dessa spel börjat utvärderas innan de ens börjat. Jag håller tummarna för att Sotji ska kora en hel del vinnare och ingen ska vara förlorare på något sätt.  Det gäller både ester och andra. Låt oss inte tro att vi är bättre än andra. Det är det bästa för oss”, säger Savisaar .

Vem uttalar sig på detta sätt? Borgmästare Edgar Savisaar. Bäste vän med en av de huvudansvariga för OS i Sotji, järnvägsdirektören som skänkt en massa pengar till den ortodoxa kyrkan i Tallinn, till partiet Keskerakond och till Savisaar personligen.

Savisaars vice borgmästare har avslöjats som Moskva-agent. Själv är han mycket nära lierad med Moskva, även om han inte vill ha ett nytt Sovjet.

-----

President Toomas Hendrik Ilves har hållit ett tal i det ryska guymnasiet i Tallinn. Skolan som använder de ryska historieböckerna i undervisningen.

 Presidenten på besök i ryska gymnasiet i Tallinn.

 

 

President Toomas Hendrik Ilves sade “Att ha ett annat modersmål än estniska betyder inte att man är handikappad och ska särbehandlas. Vi kan inte göra distinktioner på grund av ursprung, språk och nationalitet. Lagarna är statliga och alla människor som lever här behandlas i enlighet med vår rättsliga status . Här finns estniska medborgare, medborgare från andra länder och statslösa personer.”

" Jag har ganska svårt att acceptera argumentet att ryssarna inte har funnit sig tillrätta. En av cheferna för mina livvakt är av rysk nationalitet. Att ifrågasätta hans lojalitet vore att förolämpa honom djupt", sade presidenten .

Toomas Hendrik Ilves betonade alla infödda medborgare kan bli Estlands president.


I Estland anser esterna det självklart att samma historieböcker ska användas i alla skolor. Tänk om det i Israel fanns skolor som använde nazistiska läroböcker!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0