feb 17, 2014. Vi hade besök.

Vi hade besök i går av en granne i 45-årsåldern. Vi pratade i åtta timmar. Att äta och fika tog lång tid eftersom vi måste diskutera hela tiden. Jag förstår så väl att det Estland jag sett under åren inte helt stämmer med hennes minnen. Men när vi pratade om barn och hur barn upplever det som händer hade vi samma erfarenheter. En vuxen kan aldrig riktigt förstå hur barn upplever verkligheten utan att diskutera med barnet om de som hänt. 
Hon minns när hon var liten. Mamma var så snäll och rar. Hon älskade sin fina mamma. Men så ringde telefonen. Det var någon på mammas jobb i andra luren, och mamma förändrades totalt! Hennes snälla, mjuka mamma stelnade i kroppen. Ansiktsdragen stramades åt och rösten... Rösten... Hon lät så arg! Ilsket svarade hon på frågorna hon fick, och så slängde hon på luren. Var det hennes mamma? 
Ja, det var det. Mamma hade bara växlat från att vara en snäll mamma till att bli en helt vanlig tjänsteman. Så talade man med varandra. 
Jag kommer ihåg när Malle ringde Hanno, sin man, så uppfattade han inte vem det var. Han blev just så där otrevlig och svarade snäsigt och irriterat tills han till slut förstod vem han pratade ned. "Det var nyttigt att se så tydligt hur vi förändrades som officiella personer", sa Malle. 
Och i affärerna måste expediten prata färdigt ned väninnan innan hon kunde hjälpa oss. I mjölkbutiken, 1978, blev hon jätteförargad när hon förstod att vi ville att hon skulle hämta det vi behövde från lagret! Skulle hon gå till lagret för vår skull? Aldrig! 
Tonen var annorlunda då. Nu har vi bara trevligt när vi går i affärer. Alla är så vänliga och hjälpsamma. Precis som i Sverige.
 
Sergei Metlev.
När det gäller ryssarna i Estland fick vi lära oss att det krävs mod av den som protesterar när Moskva säger att de diskrimineras av esterna. De blir helt enkalt utfrusna ur gemenskapen. En som vågat är Sergei Metlev, som jag skrivit om tidigare. http://karinsestland.blogg.se/2009/october/draft-okt-19-2009.html
 
Vi pratade också om skolorna i Estland i dag. Hon menade att de ryska skolorna i flera fall är bättre än de estniska. Nu måste ju viss undervisning ske på estniska, och då krävs det mer eftertanke från lärarna för att eleverna ska hänga med. Det är till elevernas fördel. Ett annat resultat är att när det efterfrågas personal till serviceyrken är de rysktalande efterfrågade. De talar tre användbara språk estniska, ryska och engelska, medan de estniska ungdomarna bara talar estniska och engelska. Hur länge ska Moskva kunna säga att ryssarna diskrimineras i Estland? Dessutom är de ryska skolorna (och estniska)  i Estland mycket bättre än skolorna i Ryssland, och det har därför kommit folk därifrån för att se hur de ska förbättra sina skolor. 
 
Ett jätteproblem som kommer finnas kvar länge är att så många miljoner människor har fått lära sig en annan sanning än den vi hävdar. 
Svälten i Ukraina under Stalintiden berodde, enligt vad de lärt sig i skolorna i Sovjetunionen, enbart på kulakerna. De tog sina skördar och maskiner och flydde till Väst! Därför fick miljoner människor dö. Och att makten krävde in all säd, t.o.m. utsädet, till Moskva och dessutom samtidigt exporterade säd till väst trots svälten, det är fascistisk propaganda. Alla som säger emot den officiella propagandan är fascister! Att det kan vara omöjligt att ta sig från Ukraina och ut genom järnridån på traktor är inget de över huvud taget funderar på.
 
Och det är bara ett exempel. Det finns massor. Våra upplevelser och sanningar präglar oss och gör oss till dem vi är. Kommer vi någonsin kunna förstå varandra till fullo i vardagslivet? 
 
Bronssoldaten.
När det gäller Bronssoldaten och upproret i Tallinn i april 2007, så har inte esterna förstått vad statyn betyder för ryssen. Soldaten är att betrakta som en helig man, en Jesus, för ryssarna. Han är lika helig som tsaren var. Därav kravallerna. Men att man måste bränna affärer och stjäla varor (med i de flesta fall ryska ägare), är det en absolut konsekvens?
 
Att Bronssoldaten har en helt annan betydelse, den motsatta, för esterna är ointressant i sammanhanget. 
För ryssen är statyn symbolen för den stora segern, Rysslands seger över världens ondska. För esten är han symbolen för alla mord, deportationer och det eländiga livet som följde efter krigsslutet. 
 
Ja, det var verkligen en speciell dag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0