feb 28, 2014 En klok kvinna.

 

Nu kan vi tydligt se hur man ser på samma problem på olika sätt. Stalin ändrade några gränser i sitt väldiga rike.

1. Han tog en del av Estland och inlemmade det med Ryssland.

2. Han gav Krimhalvön till Ukraina.

 

Hur reagerar dagens makthavar då? Ja, alldeles rätt.

1. Estland kan absolut inte räkna med att få tillbaka sina landområden.

2. Ryssland försöker nu ta tillbaka Krimhalvön.

 

Den som har de starkaste vapnen vinner. Kanske. Vi får se hur det går med Krim.

 

 Kadri Liik.

En klok estnisk kvinna heter Kadri Liik, född 1970. Hon utbildades sig till journalist och tog 1998 en magisterexamen i diplomati vid Lancasteruniversitetet i Storbritannien.

Mellan 1993-1995 var hon kulturreporter i Gazette, 1995-96 arbetade hon vid pressavdelningen på Estlands ambassad i Moskva, och 1996-97 var hon Moskvareporter för Eesti Päevaleht och BNS. 2002-04 var hon Postimees utrikesredaktör.

2006 grundades International Centre for Defence Studies där hon var chef fram till år 2011.

2004-10  var hon chefredaktör för det politiska månadsmagasinet Diplomaatia. 2004-12 var hon chef för radio Kukus utrikessändningar. Från 2012 arbetar hon som programdirektör för EU-kommissionens centrum för utrikes relationer.

Hon är alltså en mycket klok kvinna, och hon poängterar det ekonomiska stödet Ukraina är i så stort behov av. (Att jag gillar henne så mycket har inte med att göra att Ants mormor är född Liik. Jag har ingen aning om ifall vi är släkt.) Hon brukar intervjuas när det behövs ett tungt namn, en klok människa. Jag ska berätta mer om henne snart.

Urmas Paet, utrikesministern anser att det är hjälp med det administrativa som behövs.

Vi reagerar naturligtvis på det överflöd som f.d. president Janukovitj levt i. Självklart är det stötande, och när den Ukrainska statens stora underskott i finanserna uppenbarats, då blir det ännu värre. Det påminner om andra kommunistiska diktatorers liv.

-----

I Estland är det problem med att den allmänna pensionen inte räcker att leva på. Systemet behöver förändras. Just nu försöker man informera om eget pensionssparande, och en man berättade i TV att han köpte skog och mark för en del år sedan med tanke på pensionen.

-----

Folkmängden minskar i landet. Alla områden förutom Tallinn och Harjumaa minskar i befolkningsantal. Jag hörde någon för en tid sedan tala om att om några år kommer Estland bebos av gamlingar, de unga har flyttat. Och jag hörde också om den unga rysktalande flickans framtidsplaner. Hon utbildar sig till sjuksköterska, tar ett jobb i Tyskland och gifter sig med en rik tysk. Enkelt! Det funkar eftersom ryska kvinnor är så vänliga till skillnad mot de tyska...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0