feb. 3, 2014. Estniska Grammymottagare.

I gårdagens Aktuaalne Kaamera fick vi se ett eländigt boende i en sovjetisk betonglada, där tre människor dött pga. sängrökning. Så illa ska ester inte behöva bo, tycker man.

 
 Enn Tarto.

Med anlening av 84-årsdagen av Freden i Tartu lades kransar ner vid olika minnesplatser i landet. I Tartu talade Enn Tarto, som föddes 1938 i Tartu och var ledande dissident under sovjetåre. Han satt i fängelse 1956-1960, 1962 - 1967 och 1983 - 1988 för antisovjetisk verksamhet. Han protesterar nu mot den gränsöverenskommelse med Ryssland som finns, men inte ännu är underskriven.

I Tartu1920  lovade Sovjet att aldrig ha några anspråk någonsin på det territorium som blev estniskt 1920. Stalin tog dock tillbaka en stor del som ryskt när han gjorde nya gränsdragningar, och nu vill Ryssland naturligtvis inte lämna tillbaka den stulna marken.

Enn Tarto m.fl. arbetar för att esterna inte ska ge efter utan kräva sin rätt. (Men vad har Estland att sätta emot?)

 
Estlands första isbrytare ska renoveras. Suur Tõll ska se ut precis som den gjorde 1914. Nu är den enbart museum, men man tänker sig att den ska kunna fungera som museum, konferrenssal för mindre grupper och caf'e. är väl ett tecken på att det går bättre för Estland nu när man tar sig råd med sådant!
Men om sanningen ska fram, så har namnet knyckts. Suur Tõll är i själva verket en stor hjälte som levde på Saaremaa med sin hustru Piret (se bilden). Han räddade öborna från deras fiender. När han ändå dog, då lovade han komma tillbaka och rädda dem om det blev nytt krig. Men, tyvärr, barnen förstörde allt. De gick till hans grav och sjöng en ramsa till honom om att kriget hade kommit. När han då kom fram och det inte var något krig blev han förbaskad och gömde sig i graven igen, och igen. Man kan säga: jfr det med att ropa “vargen kommer”.

 

 Kaljaste sitter vid pianot och Pärt står bredvid. 
Den här veckan har det varit Mozarts vecka och det har firats i Saltsburg. Grammy har utdelats. Prisutdelningen inramades av en nyskriven hyllningskonsert till Mozart av Arvo Pärt, dirigerad av Tõnu Kaljaste och det var Lettlands radiokör som sjöng. De fick alla var sin Grammy! Grattis!

Kaljaste och Pärt är som tvillingar, berättade Pärt. Visserligen har han skrivit noterna, men de diskuterar igenom stycket några gånger, och först därefter framförs det. “Musik ska präglas av dirigenten och musikerna, inte bara kompositören", menar Pärt.

 

Dubbelt medborgarskap är tillåtet i många länder, dock inte i Estland. Förutom för dem som är ättlingar till ester som flydde vid andra världskriget. Nu finns det i alla fall ca 25 000 människor i Estland nmed dubbelt medborgarskap. Drygt 13 000 av dem är ryssar. Det oroar ester. man är rädd att de kan vara förrädare, nu eller i framtiden. Andra menar att det säkert inte är någon fara. Ja, vad ska man tro? Vad säger historien?

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0