feb 5, 2014. 1900-talet var ett fruktansvärt århundrade.

 
 

Det diskuteras fram och tillbaka om den nya järnvägen från Tallinn till Warsawa, Rail Baltica. Beslut har fattats, men i Litauen har en ny regering valts, och de är missnöjda med beslutet att järnvägen ska gå genom Kaunas och inte genom huvudstaden Vilnius. “Den går genom de andra huvudstäderna Helsingfors, Tallinn, Riga, Warsawa, Berlin men inte genom vår huvudstad!” säger de där. Dessutom vill Putin naturligtvis att den ska gå genom Kaliningrad också. Vi får se när de kan komma i gång. Statsminister Andrus Ansip är bekymrad. Alla ändringar skulle fördyra projektet alldeles för mycket, mer än han anser skäligt. Besluten är ju redan fattade och godkända av alla inblandade.

-----

Vi såg en bra uppfinning! På ett apotek i Estland, jag uppfattade inte var, kan en apparat sortera medicinen åt patienten vid köptillfället. Helt genialt. Åtminstone för den som tar flera tabletter om dagen. Den finns i Sverige också, säger Ants, men jag har inte sett det. 

-----

Nu ska ni lära er ett nytt ord: Mülkameister.

 Det är en traktor som kan ta sig fram i myrmarker. Den tar sig igenom en och en halv meter högt vatten. Konstruerad av Arvo med sonen Veiko Kirs. http://www.youtube.com/watch?v=ovQwVOAUcj8

Dom är duktiga, de där esterna.

-----

 På Tamme Gümnaasium/Tamms gymnasium i Tartu kan eleverna tillverka saker med 3D-printer. Skolan har köpt in en apparat för 3500 €. Vi fick se några fina exempel, men jag har inga bilder.
-----
 
Häromdagen recenserades boken "Myten om judebolsjevismen". En genomgång av tidens svenska medier ligger till grund för slutsatserna. 
Det är  historieprofessorn Ulf Zander som skriver. 
Det var den tyska krigspropagandan som ville visa hur judar och bolsjeviker hotade Västvärlden.
På den andra sidan järnridån, i Sovjet, varnades högljutt för västvärldens farlighet. 
 
Det man aldrig riktigt diskuterar är att 1900-talet var ett fruktansvärt århundrade. Två världskrig, vilket är tillräckligt hemskt och i Europa två diktaturer där några få människor som hade makten i respektive land hade bestämt sig för att det fanns människor som inte skulle få leva. Det är fruktansvärt och går inte att riktigt förstå för en vanlig människa kan ta sig den rätten. Hur kan en sådan tanke komma upp i ett huvud att " jag är jag och andra ska dödas, förintas."
Sortera in människor i olika köer i lägren, varav den ena går direkt in i en dödskammare! Eller bara skjuta ihjäl vanliga människor på öppen gata, på allmänna platser eller i skogen bara för att " jag" fått makten att göra det. Köra ut dem i Sibiriens iskyla utan ytterkläder för att snabbt ta livet av dem. Låta miljoner svälta ihjäl för att några andra ska få mat. Allt detta och mycket, mycket mer hände under det svarta århundradet. Och märk väl: de som skickade folk i gaskamrarna är Ondskan personifierad. De som systematiskt mördade många, många miljoner på andra sätt är på något sätt nästan förlåtna. "De hade goda avsikter, och några offer krävs det alltid."
Boken som jag läst om borde översättas till östeuropeiska språk och skulle läsas i länderna som utsattes för dessa brott nu när de äntligen får berätta, och vi verkligen lyssnar, då kanske världen kan bli lite ljusare. Vår del av världen. De skulle få kommentera och berätta vad som verkligen hände. Vi vet att många har märkliga uppfattningar om olika saker.
Jag har berättat tidigare om att svenskar påstod att "judarna sitter med väskorna packade i Baltikum för att snabbt kunna fly." Det var i början av 90-talet. Men i Tallinn sa ordföranden i judiska föreningen att hon aldrig hört något så dumt. 
Jag tror att det skulle vara mycket välbehövligt om någon klargjorde vilken roll judarna har haft i historien. Vad hände egentligen i Sovjetunionen? Det finns fördomar och felaktigheter som sprids vidare hela tiden. Om de hade någon roll i bolsjevismen kanske man ska fråga folken som levde där. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0