Feb 7, 2014. Kanske är de inte så många...

 
Någonstans läste jag att Putin sagt att Ryssland har lämnat tanken på att åter införliva Baltikum i den Ryska Federationen. Någon gång har Putin också sagt att Ryssland och Baltikum har ett gott förhållande. Men motsatsen sticker fram sitt fula tryne hela tiden. Nu har det meddelats från Moskva, att när OS i Sotji är över ska man berätta vilja estniska idrottare som vid OS 2006 i Torino lämnade positiva dopingprov. Man väntar alltså tills festen är över. Då ger man sig på esterna igen.
 
 
Kristina Šmigun-Vähi, guldmedaljör i Torino, fick möjlighet att kommentera påståendet i går i sportnyheterna. Hon var så fruktansvärt arg. Hennes advokat har rått henne till att vara tyst så länge, men hon klarar det inte.
 
Hon har hört att Moskva hittat några molekyler i hennes prov. Hon har ingen aning om vad det skulle kunna vara för molekyler. Hon har aldrig tagit något förbjudet preparat. Hon har varit ren. Varför gör Moskva så här då? En anledning, förutom att misstänkliggöra esterna, kan vara att hon övergett sitt eget folk (hennes pappa är ryss) när hon valt att tävla för Estland och inte sitt "fosterland" Ryssland. Hon är född och uppväxt i Estland, och familjen stannade kvar här vid befrielsen 1991. 
----- 
Mihhail Kõlvart
Jag jag har aldrig sett en så upprörd intervju i ett nyhetsprogram som i går när en journalist intervjuade vice borgmästaren i Tallinn, Mihhail Kõlvart, om att staden ger 130 000 € till det Ryska Gymnasiet som undervisar eleverna i den ryska versionen av historien. Man använder alltså böcker från Ryssland, och eleverna får fel uppfattning om vad som egentligen hänt. 
Kõlvart påstod att de ryska böckerna användes som jämförelse med de estniska för att eleverna ska förstå skillnader i historiesyn. Sedan fortsatte han att prata på så att intervjuaren knappt fick fram sina frågor. Och efteråt suckade intervjuaren högt. 
Kõlvart lär vara Moskvas man i Tallinn. Han står närmare Putin än vad hans chef borgmästare Edgar Savisaar gör. 
Kõlvart föddes 1977 i Kazachstan. Han kom som 3-åring till Estland och har växt upp i landet. Han var först medlem i det socialdemokratiska partiet, men när Savisaar gjorde Keskerakond till ett parti för alla rysktalande gick han med där. Han är också känd som utövare av taekwondo.
 
Jag blir så ledsen, faktiskt ledsen, när jag får höra om den ene efter den andre i Estland som går Moskvas ärenden. Kanske är de inte så många, men att de över huvud taget finns, det känns hopplöst.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0