Jan 11, 2014 En annan est som också betytt mycket.

Där ser man hur lätt det är. Ett rykte sprids och vi (jag) tror på det. jag gjorde som så många andra, jag dubbelkollade inte. Kim Jung Un har inte lämnat sin farbror levande till hungriga hundar. Tack och lov var det inte sant. Det finns gränser även för honom. 
-----
Var ska det sluta? Nu kan man också göra mat och godis i en 3D-skrivare. Här en godisbit de gjort:
 
 
Vi kan snart köpa egna 3:D-skrivare. Priset är ju överkomligt:
Skrivaren når marknaden under andra halvåret 2014, och den ungefärliga kostnaden är 10.000 dollar (7347 €). Den mindre och billigare version kommer att kosta omkring 5000 dollar (3674 €). (Postimees)
-----
I dag har det varit ett intressant möte i Sällskapshuset i Väike Maarja.
Man har firat att det är 90 år sedan Helmut Joonuks föddes i Tammikubyn.
Joonuks gick först i grundskolan i Salla-Tammiku men i gymnasiet flyttade han till Väike Maarja och tog sin examen 1943. På våren mobilierades Joonuks till armén. Han blev kurir och reste flera gånger mellan Berlin och fronten. 
Helmut Joonuks
I mars 1944 deltog han i striderna vid de Blå Bergen. Många av hans vänner dog. Under de sista dagarna av kriget togs han till fånga. Han var i både tyska och ryska krigsfångeläger som tvångsarbetare. 
Redan 1946 kom han tillbaka hem. 1947 började han arbeta som lärare i Simona skola, och 1947 till våren 1970 var han gymnasielärare i Rakke och 1970 till 1987 var han inspektör för kulturminnesmärken. 
I Rakke tog han eleverna på många utflykter. De vandrade cyklade eller åkte skidor till intressanta platser i Estland. Han blev tidigt en av de mest välkända hembyggdshistorikerna. Flera gånger har han tagit emot utmärkelser för det etnografiska materialet han samlat in. Och han inspirerade därmed sina elever. Under hans ledarskap startades också skolans hembyggdsmuseum. 
Redan i gymnasiet i Väike Maarja började Joonuks skriva dikter, och det finns böcker att läsa och köpa.
Han avled den 6 maj 2001 och är begravd på Simuna kyrkogård,
-----

Raol Olle, vasaloppsvinnaren, har förklarat att de pengar han överfört till läkarens konto är ett lån han betalat.  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0