jan 20, 2013. Inför OS.

 Jag läser en spalt av Johan Norberg om: Biståndsprojekt och deras konsekvenser. Han berättar om hur fel det blir när man ger pengar till projekt som inte de boende har frågat efter eller känner igen, och kommer till ett stycke där han skriver: Ett samhälle är inte en skogsbrand, utan en levande och föränderlig kultur. Ju mer heltäckande en extern plan blir, desto mer måste den ersätta medborgarnas egna drivkrafter och anpassningsförmåga – utan att ha deras lokala kunskap. ”Det är bara Gud och vi som förstår våra problem”, klagar en frustrerad kenyansk kvinna.

Just det. Så var det. När Sovjet ockuperade Estland var det absolut inte tal om att esternas liv och kultur skulle betyda överhuvudtaget något alls i det nya riket. Tvärtom. Allt skulle förändras. Allt. Det enda, det absolut enda, som skulle finnas i det nya samhället var den kommunistiska idén. Vilket betydde att allt skulle bort. Framför allt känslan för människors värde.

Så går det ofta när andra människor tolkar vad någon skrivit, i det här fallet Marx. Man ser det man vill se. Man förstår det som passar in i de egna erfarenheterna och de egna önskemålen, och så ser man inte helheten och allt blir fel.

-----

 Nya spårvagnar i Tallinn.

Regeringen har nu godkänt inköp av 20 nya spårvagnar som ska trafikera fyra olika linjer.

Fantastiskt. Tallinn får en mycket moderna look. Snart kommer ingen komma ihåg hur Tallinn såg ut under ockupationen.

------

 

Estlands hopp i OS i Sotji heter Jelena Glebova, konståkerskan, skriver Õhtuleht.

I EM placerade hon sig som sjua.

I OS i Salt Lake City 2002, Turin 2006 och Vancouver 2010 tog estniska landslaget hem medaljer. 1992 i Albertville var det Allar Levandi som var stjärnan och i Lillehammer 1994 hade vi Allar Levandi. 1994 i Lillehammer Levandi, Ago Markvardt och laget i Nordisk Kombination som nådde topp tio. 1998 i Nagano var det Andrus Veerpalu och Jaak Mae .

Det finns ingen anledning att förvänta sig något jämförbart i Sotji .

"Jelena ligger på ungefär 15: e plats i OS", säger en tidigare konståkare som nu är teknisk specialist inom den internationella träning, Margus Hernits.

Till Sotji kommer också starka idrottare från Japan, Sydkorea, US, Kanada och Kina . Som jämförelse kom Glebova på 16 plats i förra årets VM, och det var nr 8 av de europeiska åkarna.
Vi får vara nöjda om hon hamnar bland de 15 bästa.
 
Det finns också ett duktig par i konståkning. Det är Natalja Zabijako ja Aleksandr Zabojev som hamnade på 10:e plats i EM i Budapest i helgen. Jag är osäker om de ställer upp i OS.

-----

Virumaa Teataja har utsett “bästa kollegan” och valet föll på fotografen Arvet Mägi för hans professionalism, flit och samvetsgrannhet. Han fick i går ett keramiskt konstverk av Ene Tapfer på Taagepära slott på AS Ühinenud Ajaleheds (ägarna av tidningen) vinterfest.
På bilden ser vi Arvet Mägi ta emot sitt pris av chefredakltören Arne Mae.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0