Jan 31, 2014. Ester räknas alltså till främmande folk.

Nu vet jag säkert att böndernas torg i Väike Maarja säljer eko-varor. De har äppeljuice, ekologisk, som kostar 4€ för 4 liter. De har mjöl malt i tre olika grovlekar. Ekoodlat. Kan det vara bättre?
-----
Dagsljuset är oerhört viktigt. När solen skiner på den vita snön, då njuter jag och mår så bra. När solen gömmer sig bakom molnen, då är det ändå ljust. Man behöver inte åka till Thailand eller Kanarieöarna för att kunna supa in dagsljus. Välkommen till Estland. 
-----
 
 
David Satter.
I Postimees intervjuas en känd reporter från USA, David Satter, bosatt i Moskva,  som känt sig tvingad att lämna Ryssland pga. hot. Han diskuterar den ryska demokratin, Ukrainas situation och Rysslands förhållande till de forna sovjetrepublikerna. Han berättar om att när Litauen började tala om att införa egen elproduktion via skifferolja, då initierade Ryssland en våldsam protestaktion som utmynnade i att tankarna övergavs. Ryssland vill vara olje- producent i många av världens länder, och vill inte förlora en enda kund. Det handlar om makt. 
Han säger också att Baktikum är det område i f.d. Sovjet som mest frigjort sig från Ryssland. EU och Nato betyder mycket. 
 
I Asien har Ryssland större inflytande och Satter berättar om när Kirgisistans president tvingades avgå pga Moskvas aktioner. 
Medier och makthavare i Central-Asien har god koll på vad Moskva förväntar sig av dem och arbetar efter det. De baltiska länderna tillhör numera Väst och Underordnar sig inte. 
Att de har en annan ställning än de övriga f.d. Sovjetstaterna kan man se på en flygplats, Dodonovo, i Moskva. Där finns tre utgångar. En för ryssar och allierade (vitryssar) en annan för medborgare från tidigare sovjetstater och den tredje är för folk från andra stater inklusive balter. 
 
Ester räknas alltså till främmande folk, och det låter ju mycket bra. Men faktum kvarstår: så gott som varje dag angrips ester i ryska media. 
-----
Två amerikanska jaktplan landade i dag i Tapa, Estland. Amerikanarna är mycket glada åt att Estland är helt Nato-anpassat. Landin gen gick utmärkt, vilket den inte alltid gör i icke-Natoländer. 
 
Estlands luftrum bevakas dagligen av, Nato. Nu är det alltså an amerikanska plan. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0