jan 6, 2014 Vi ska köpa matvaror från våra skärgårdar.

Jag tycker mycket om tidningen Skärgård som ges ut av Åbo Akademi. Där kan man läsa om samarbeten åtminstone jag inte visste något om.
 
 
Det finns en organisation i EU som heter ESIN. Det står för European Small Islands Federation, som har 10 medlemsorganisationer och representeras av de små öarna i Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien Skottland, Sverige och Åland. Lite synd är det att det beslutats att en ö inte räknas om den har färre än tio invånare.
Vid ett möte presenterades bl.a. svenskt jordbruk, danskt matnätverk på öarna och närproducerad mat på Irland.
Idén är att man ska göra skärgårdens produkter intressanta. De ska då vara hälsosamma på riktigt och inte ha några dolda dåliga ingredienser.
Jag tänkte försatås på torget i Väike Maarja där man kan köpa allt möjligt som producerats av områdets bönder. Jag har köpt mjöl t.ex. som är helt ekologiskt odlat. De har också juice, sylt, ägg, rotfrukter, olika inläggningar och en massa handarbete. Välkomna dit!
 
Tidningen innehåller också recept på mat med skärgårdsinslag. Jag tänker naturligtvis baka det hårda rågbrödet.
-----
 
 
I dag är det julafton i den ortodoxa världen. "Det är samma sak, bara en annan dag", förklarar de ortodoxa i dagens Postimees. Det är ju inte så länge man ändrade almenackan i Estland så att vi fick stora helgdagar på samma datum, men alla ortodoxa har naturligtvis sin egen julafton enligt den gamla traditionen..
-----
Annars handlar det mycket om EU-valet nu i Estland. Man diskuterar vilka som ska nomineras och vi känner igen kända namn som Kadri Simson, ett tungt namn i Keskerakond och Ivar Padar, IRL.
----- 
Snart kommer snön både i Sverige och Estland. Vi - och alla barn väntar med spänning! Hittills finns det en bra backe med konstsnö i Estland, men den förslår ju inte långt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0