jan 9, 2014. "Det är en skam; en skam och förolämpning mot alla offren under Stalins tid"

Minns ni Raol Olle som vann Vasaloppet 2000. En est! Det var jätteroligt och vi tittade snett på alla som vågade antyda att han kunde vara dopad. Nu är han avslöjad. Man har kunnat konstatera att han har överfört pengar till en läkares konto. Det var 2002 han överförde 10.500 € till läkaren Vitaly Bernatskis konto. Han förnekar att han ska ha varit dopad under sin karriär. Den läkaren har berättat att han hjälpt många idrottare med dopingpreparat. Alla förnekar.
 SEGERN!!
-----
Vad kostar en lägenhet i Estland? Någon har gått igenom statistiken och kommit fram till detta:

De genomsnittliga priserna per kvadratmeter:

Kohtla 102.9 eur / m²
Valga 113 EUR / kvm
Jõgeva 114,56 eur / m²
Jõhvi 229,72 eur / m²
Paide 263,75 eur / m²
Põlva 299,11 eur / m²
Võru 321,84 EUR / m²
Rapla 400,09 eur / m²
Narva 428,52 eur / m²
Rakvere 435,88 eur / m²
Haapsalu 460,96 eur / m²
Viljandi 484,52 eur / m²
Kuressaare 679,12 eur / m²
Pärnu 775,57 eur / m²
Tartu 1025,43 euro / m
Tallinn 1255,47 euro / m

Självklart är det allra dyrast att köpa en lägenhet i Tallinn. De billigaste hittar vi i de norra delarna, där det bor mest rysktalande. Däremellan ligger sommarorterna Pärnu och Kuresaare.

-----

 

Den ryska ortodoxa kyrkan har kritiserats för sin Stalinkalender 2014, som rekommenderas som en perfekt present till veteraner och historiefantaster .

I ett Moskvaklosters tryckeri har kalenderna gjorts. Den visar bilder och biografiska uppgifter från tiden då han var seminarieelev i sitt hemland i Georgien, och slutar med den period då han var en gråhårig ledare för Sovjetunionen. Både på nätet och i bokhandeln är försäljningspriset för kalendern 200 rubel .

En historiker som specialiserat sig på den rysk-ortodoxa kyrkan, Mikhail Babkin, har kommenterat kalendern i dag med orden: "Samtalet i den ryska ortodoxa kyrkan, i Moskvapatriarkatet är att minnet av nästan heligt."

Han har också sagt: "Den ryska ortodoxa kyrkan har för länge sedan förvandlats till ett affärsföretag och sysslar bara med ränteaffärer. Att vara troende är endast en källa till rikedom."

"Det är en skam; en skam och förolämpning mot alla offren under Stalins tid" har en annan sagt.

Stalins egen relation med den ortodoxa kyrkan var i själva verket mer komplex. Stalin blev relegerad från prästutbildningen och kastades ut ur seminariet. Under tiden som Sovjetunionens ledare ledde han en förföljelsekampanj mot kyrkan tusentals präster mördades och många är de kyrkor som helt förstörts under hans tid. Under andra världskriget tilläts kyrkorna igen på Roosevelts order för att USA skulle skicka krigsmateriel, kläder, skor och mat vilka var helt nödvändiga för att Sovjet skulle kunna föra krig. Stalin tillät då kyrkor igen, men bara under strikt kontroll av staten. Många av prästerna var då KGB-agenter och rapporterade om de besökare som kom och vad de gjort i kyrkan.

-----

På "Tre Konungars Dag" samlades ett tiotal kvinnor i Väike Maarja för att återinrätta det Kvinliga Hemvärnet. 

Första gången kvinnodivisionen startade var i Väike Maarja den 13 december 1925, då som en av de första i Virumaa. Dessa kvinnor deporterades eller mördades av kommunisterna.

Till ordförande valdes Anneli Mikiver och till vice ordförande Kaja Teder.

-----

 Tidigare ÖB Ants Laaneots.

Försvarsminister Urmas Reinsalu sade på ett besök i USA att skulle han vara mycket glad över att se en ökning av den amerikanska närvaron i Estland. Tidigare ÖB Ants Laaneots anser dock att amerikanska soldater irriterar den östra grannen. 

"USA: s styrkor skulle fungera som en röd duk framför en tjur, med efterföljande konsekvenser.

Laaneots menar dock att USA inte kommer öka sin närvaro i området.

-----

 Klippt ur DN för en tid sedan:

 Ekan är identifierad:
En blåsig sommardag tröttnade jag och tre andra killar på den estniska sommarkolonin i Västergarn. Vi var i 8 - 9 årsåldern. Av handelsmannen hade vi hemligt löfte att låna hans båt för att fiska i ån. Emellertid rodde vi rakt ut på Östersjön / Västerhavet. Vågorna blev högre och högre. Spännande.
Plötsligt såg vi att stranden var full med skrikande människor. Vi rådslog. Bäst att vända. Bättre lycka nästa gång. När vi vände båten slog en våg in. Men vi var vana vid krig. Ingen fara. Fram till stranden var det jättekul; vi surfade på vågorna. Till slut var vi över en meter upp på stranden.
Därmed tog det roliga slut.
Nästa morgon var ekan låst med kätting.
Hälsningar från en då mycket ung kapten.
 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0