juni 19, 2014. Rysslands annektering av Krim kommer inte kunna upprepas hur som helst

Jodå, det både haglade och snöade i tisdags. Postimees skriver:

Även om det kunde verka både exotiskt spännande med snö och hagel i midsommartid, orsakade vädret skador på trädgårdsodlingar där känsliga växter finns.

             

 

"Gårdagens snö och hagel kan skada känsliga växter som pumpa, och andra växter med stora blad som trädgårdsgurka och andra växter som kräver värme", säger agronom Enel Feldmann. De exotiska växterna tycker inte om vintervädret.

"Först och främst, bromsar det växtens utveckling, för det andra skadar det bladen," förklarade experten.

Han berättar att man ska tillsätta näring, kalium och fosfor i vattnet så börjar de växa till sig. Och om -vilket inte får hända- det ska snöa igen, då måste man täcka över växterna. Vilket härligt sommar väder. Är det miljöförstöringen, eller...

Som tur var har jag inte ställt ut mina krukväxter än.

-----

Och så en fantastisk nyhet: Nu finns ingen ursäkt längre. Postimees rapporterar:

Att lära sig främmande språk bromsar hjärnans åldrande!

Studier visar attr man kan bromsa utvecklingen av Alzheimers, genom att studera främmande språk och lära sig så att man flytande talar två språk. Det främjar minnet och man övar på problemlösning. (Jaha, då måste jag träna mer!)

Forskaren Thomas Bak vid Edingburghs universitet analyserade en undersökning av 1100 personer som är födda 1936. I den skotska huvudstaden och dess närhet. Alla hade engelska som modersmål. Under deras första 11 år var det det enda språk som de kunde. Nästan 900 av deltagarna i undersökningen följdes i upp under 70 år. Ungefär en tredjedel av dem studerade ett främmande språk i skolan och flera dussin av dem gjorde det efter 18 års ålder.

Bak testade deras mentala kapacitet jämfört med de resultat som fått under skolan.

Det visade sig att de som lärt sig ett främmande språk i hög ålder var bättre mentalt än vad som kunde förväntats baserat på resultaten från grundskolan. Kunskapen i ett främmande språk har störst inverkan på läskunnigheten och intelligensen.

Bak sade att den åldrande hjärnan dessutom mår bäst av fysisk aktivitet och att inte röka.

Då lärde vi oss det.

 

Pärnus äldsta Olga Mikhailova blir 104 år skriver Postimees:

        

 104 år!

Olga är fortfarande aktiv med många aktiviteter - hon går på gymnastik, besöker alla konserter i staden och oavsett väder tar hon en promenad varje dag.

Olga är från Narva. Där bodde hon under barndomen och gick i skolan. Sedan arbetade hon som revisor i Kreenholms fabrik i Narva. Sedan blev det några år i Rakvere och nu har hon bott i Pärnu i många år.

 

Nu blir det politik.

Erik Helmerson skriver i DN på ledarsidan om rapporten  “Ett bryskt uppvaknande”. Det handlar om Ukraina, Ryssland och Sverige. Jag försöker se Estland i det också.

”Rysslands annektering av Krim kommer inte kunna upprepas hur som helst. Flera faktorer gjorde läget unikt för Kreml. Man hade några av sina bästa styrkor i närheten, Krim ligger behändigt nära och är lagom stort för att kontrolleras, det fanns en stor rysk befolkning – och motståndaren, Ukraina, var svag och splittrad. Det finns ingen anledning att tro att Ryssland vill, eller kan, utföra samma typ av aktion på särskilt många andra håll. Samtidigt märker manen sorts motvilligt imponerad oro hos FOI-forskarna. Det var en skickligt genomförd operation. Medan världen såg på agerade Vladimir Putin.

Estland är inte oförberett som Ukraina var. Esterna skulle aldrig låta ryssarna agera som de gjorde på Krim. Skulle någon ryss i Estland agera får han genast ett skarpt svar. Aldrig, aldrig kommer esterna ge sig för Ryssland utan motstånd! Visserligen har man svårt att tro att det blir precis ett nytt Sovjet igen, men aldrig lägger esterna sig ner platt på marken.

Att läsa om den välsmorda ryska propaganda­apparaten är obehagligt. Ryska trupper tog över telefonoperatörer samt tv- och radiostationer. Journalister trakasserades. Allt handlade om att förmedla bilden av ett fullbordat faktum, av att Krim redan var förlorat. Den som undrar hur Krim kunde falla utan mer blodspillan kan med stort intresse studera Putins propagandamaskin.

Svaret på dilemmat måste vara att Sverige söker större sammanhang. Man kan raljera över EU, men som politiskt instrument för fred, öppenhet och liberala värden är unionen svåröverträffad. Att stå upp internationellt för dessa värden är EU:s kanske viktigaste uppgift.

Jag tror att EU-motståndarna lever i en annan värld än många av oss andra. Vi får aldrig glömma vad EU betytt för freden i vår del av världen. Det är, som jag sagt tidigare, fullständigt naivt att tro att det inte dyker upp krigshetsare med stort ego. De finns både till höger och vänster. Men i Sverige är man bara orolig för "högerkrafterna". Glöm aldrig vänsterns ord “Några offer krävs det alltid.” Och betänk att man aldrig ordentigt diskuterat vad som hände i de kommunistiska länderna.

I dag avvisades 7 ryska stridsflygplan vid estniska gränsen av 2 brittiska stridsflygplan. Minns de 7 ryska planen som provocerade vid den svenska gränsenb för en tid sedan?

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0