juni 21, 2014 Ständigt påminns vi om de svåra tiderna.

Ständigt påminns vi om de svåra tiderna. Nu har man hittat kvarlevorna av en ung man, 21 år och skogsbroder. Det var i byn Tori som historieintresserade besökte en gård och fann resterna av den unge mannen som dött i en skottväxling.

Den som nu bor på gården heter Olmer Õigus och han berättar att han alltid vetat att skogsbrodern Peeter var begravd i skogen. Även sex tyska soldater har grävts upp i byn.

Här är reportaget från Aktuaalne Kaamera:

http://uudised.err.ee/v/eesti/255e3302-d9a5-4afe-a1a1-5a76eea6844d

Och varje gång jag åker förbi den gamla kvarnen på vägen mot Rakvere tänker jag på den man som gömde sig därinne. Han hade sina föräldrar i det lilla huset bredvid, och fick mat av dem hela tiden. Naturligtvis måste all mat smusslas in till honom. Man visste aldrig när man var bevakad och kunde avslöjas.

Jag tänker också på dirigenten Siiaks mor, som 1978 bad oss söka efter hennes son som försvunnit under kriget. Det är ett fruktansvärt trauma att inte veta vad som hänt ens barn. Resterna av de försvunna finns överallt där kriget gått fram.

Och Putin rustar sina soldater i mellersta Ryssland. Han är beredd att gå till anfall eftersom han inte vet vad Ukraina ska hitta på. Det fick vi höra i dag.

-----

Regeringen har godkänt de mindre krävande språkkraven enligt vilka en arbetsgivare inte kan kräva att en anställd ska behärska estniska till fullo.

Utbildnings- och vetenskapsminister Jevgenij Ossinovski sade att en sådan förändring är helt rimlig, eftersom man, trots allt, inte kan kräva sådant av en person som som han/hon inte kan uppfylla. "Kravet är konstlat högt, och med oförändrat språkkrav strider lagen uppenbart mot principen om likabehandling; vilket vi ser i att rysktalande människor är kraftigt underrepresenterade inom den offentliga sektorn", säger Ossinovski. "Detta problem kan lösas genom att vi antar förslaget, eftersom det inte är bra att hindra någon att arbeta bara beroende på smärre språkproblem."

-----

Så gäller det problemet med Savisaars parti och (o)troheten mot landet.

Socialdemokraternas ordförande Sven Mikser menar att det är fel att inte tillåta Tallinns TV (TTV) att närvara vid regeringens presskonferenser.

       

Mixer menar att eftersom den estniska regeringen är regering för alla människor i Estland; vilket val av politiskt parti de än gjort och var i Estland de än bor.

 Sven Mikser.          

"Därför är det rimligt att de estniska nyhetskanalerna och nyhetsöverförande publikationerna har tillgång till den information som påverkar människor," sade Mikser.

"Om vi inskränker en del av media att närvara innebär det inte så mycket att vi straffar kanalen som att vi inskränker möjligheterna för de människor som får sina kunskaper från just den kanalen att bli informerade om vad regeringen gör."

"Även om jag inte gillar det, har Tallinn en kostsam, partipolitisk propagandamaskin, och tror jag inte att Tallinns TV-tittare ändrar sina mediavanor för att få regeringens information som de ska ha som estniska medborgare," sa Mikser.

Han betonade att människor ska ha frihet att välja mellan olika typer av media. "Vi måste bara inse att alla kanaler inte gör en balanserad nyhetsrapportering."

När TTV-journalisten inte tilläts närvara vid en regeringskonferens förklarade statsminister Rõivas det med

"Tallinns TV:s journalistik är en förolämpning mot journalistiken."

TTV har lämnat in en anmälan till domstol.

Styrelseledamoten i TTV Toomas Lepp säger sig inte tro att förbudet att närvara vid regeringens presskonferenser kan accepteras av domstolen.


Vi får väl se hur det går med det. Att det finns problem med Keskerakonds nära samarbete med Kreml är fullständigt klart, och att det är lätt att vinkla nyheter vet vi ju även från Sverige. Man hör det man vill höra och minns det man vill minnas och rapporterar på det sätt som passar en bäst. Vi har nyss sett hur en journalist skrev lögner och tog all heder och ära från en  annan journalist som inte ansågs "politiskt korrekt". Sveriges Radios program Media rapporterade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0