juni 23, 2014 I dag på midsommarafton firades den stora Segerdagen

 

 En liten del av Segerparaden.

 I dag på midsommarafton firades den stora Segerdagen då estniska och lettiska trupper tillsammans segrade över tyska Landswehr och trängde dem över den lettiska gränsen och vann därmed den avgörande striden för Friheten 1919.

I Valga var det en stor militärparad med presidenterna från både Estland och Lettland. De hälsade alla militärer som ställt upp i Valga denna dag som skiftar mellan sol och regn. Även scouter, lottor och militärer från andra länder, Finland, USA, England och Sverige, deltar i firandet. Jag undrade om det var hela svenska försvaret som stod där? Det var en flaggbärare och tre andra soldater, men sedan fick jag höra att det var hemvärnet från Gotland. Skönt att de finns.

 
 Lettlands president Andris Bērziņš och Estlands Toomas Hendrik Ilves.

 

Det tal president Ilves höll var speciellt, men ändå så typiskt för honom.

“Till vår förskräckelse ser vi hur lite världen förändrats på 95 år. Vi trodde inte att något land i dag skulle gå tiill anfall mot en annan stat i vår del av världen. Men trots allt händer det. Vi har sköljts över av en massiv propaganda som hela tiden sprider lögner om allting. Den sortens lögnen var esterna under 50 år tvungna att stålsätta sig emot. Vi vill inte tänka på hur vansklig vår frihet är. Ingenstans i Estland kunde man 1938 drömma om vad som skulle komma att hända.  Minnena av detta har gjort oss mycket försiktiga. Numera vet vi vad som kan hända och vi är mycket tacksamma för Nato. Vi har en  revanschistisk och revisionistisk granne. Vi har sett att den liberala demokratin är en västlig företeelse. Om vissa länder för några år sedan ifrågasatte Nato har de nu förstått. Vi hör ofta frågan “Kommer de till vår hjälp?”  Jo det kan jag garantera er.  Vi ska ha klart för oss att ännu har inger land vågat angripa ett Natoland. Nu vet vi emellertid vad som kan hända och är beredda. Esterna ställer upp med 100.000-tusentals välutbildade soldater, hemvärnsmän och -kvinnor. De är ett svar till den som betraktat soldaterna som lekande pojkar. Vi har Natoallierade i våra baser, vi har Natoflygplan i våra baser, vi har Natofartyg i våra vatten, allt för att vi ska känna oss lugna. Vi kan se vad som hänt i Ukraina, ett land med svagt försvar. Vårt försvar är det som motståndaren bör se som det största hotet mot dem själva. Är vår frihet, vårt land verkligen värt att försvara? Alla måste svara. De flesta svarar ja. Detta är vårt eget land där vi själva bestämmer. Många tycker vi är för europeiska och för osovjetiska. Vi har aldrig försökt bli sovjetiska. Ester o letter, vi måste agera så att grannen förstår att vi aldrig ger upp.

Estland är vårt. Vårt hem. Vårt liv. Vår familj.

(Min förkortning av talet)

Ilves talar ofta om att esterna aldrig kommer lägga ner vapen igen utan att försvarat sig.

Efter det som hänt i Ukraina har det varit en anstormning av folk till det frivilliga försvaret.

Efter Ilves tal kom en militärjeep med en soldat med fackla. Det var en eld som sedan fördes över till representanter från hela Estland. I kväll ska det tändas midsommareldar och då är det med denna eld.

Klockan 16.15 ska 8 brittiska Redhawks flyga över Estland.

-----
 Dalia Grybauskaite

 

Litauens president Dalia Grybauskaite berättade för den tyska veckotidningen Focus att Ryssland försöker övertyga de baltiska länderna att lämna Nato. I utbyte skulle de få billigare gas och olja. Ryssland försöker göra länderna beroende av rysk gas, olja och rysk ekonomi.

"Putin har en vision att han ska skydda östra halvklotet. Han har en känsla för Ryssland som om det är i Katarina den storas tid vi lever. Hans karaktär har utvecklats märkligt."

USA: s tidigare utrikesminister Hillary Clinton sade i mars att Putins invasion av Krim liknar vad Hitler gjorde före andra världskriget. Litauens statschef svarade att vad Rysslands president Putin gör påminner om den taktik Josef Stalin använde i Sovjetunionen.  Stalin och Hitler agerade lika grymt.

Vi i väst ser bara på vad Hitler gjorde och försöker inte ens förstå vad som hände i Sovjet under Stalin. Vi måste lära oss att Stalin och Hitler var två grymma egon båda två, som drabbade miljontals oskyldiga människor med samma sorts grymhet. Den stora skillnaden är egentligen att Stalin fick hålla på längre, och att hans grymheter inte föranledde någon aktion från väst; och att nazismen svartlistades men inte kommunismen. De baltiska folken vet mycket väl vad ryssar kan göra, och de är inte beredda att bli nya offer för dem.

Kommentarer
Postat av: Anders

Hej och stort tack för en fantastiskt fin blogg som är mycket engagerande och givande, särskilt när man befinner sig långt ifrån Estland.

Jag vill bara passa på att tipsa om att ett utdrag ur Andres Küngs "Kommunismen och Baltikum" finns tillgänglig på denna länk (tillsammans med mycket annat på liknande tema, både om estlandssvenskar, andra estländare, Kirunasvenskar och andra):

http://www.omkommunismen.se/?content=5

Allt gott,

Anders

Svar: Hej och tack för de fina orden.Jag ska givetvis läsa din länk. Andres Küng var en mycket intressant person.
/Karin
estlandskarin

2014-06-24 @ 09:25:50
URL: http://www.denandrastranden.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0