juni 8, 2014 Den sanning som serveras därifrån kan skilja sig totalt från det vi upplever som sanning.

Det finns mycket att skriva om kulturskillnader mellan folk. Just det som man inte ska tala om i Sverige. Men en allvarlig skillnad är den ryska kulturen kontra den vi har i väst. I Ryssland har man så gott som bara regeringstrogna medier, och har så haft så länge vi kan minnas. Den sanning som serveras därifrån kan skilja sig totalt från det vi upplever som sanning.

 Sergei Markov.

I SvD i dag intervjuar Anna-Lena Laurén  Putins personliga sändebud Sergej Markov. Han presenterar en sanning som jag aldrig har kunnat tänka mig.

För det första menar han att andra världskriget började pga. antisemitsm.

Fem, sex länder ligger i täten när det gäller russofobin i Europa: Sverige, Polen de baltiska länderna och Finland.

Jag måste fråga alla som lever i de länderna: Har ni känt det så?

Så tänke jag, om det skulle vara så vad är då gemensamt med dessa länder? Alla, utom Sverige, har en gräns mot Ryssland. Alla länderna, utom Sverige och Finland, levde direklt i Sovjets maktsfär. Finland var oerhört beroende av Sovjet. Men Sverige då? Sverige och Ryssland har krigat så många gånger, att t.ex. under svensktiden i Estland måsrte man ha en rysktalande som kunde medla varje gång det behövdes. Senaste freden slöts 1809. Därefter har det “bara” varit hot.

Markov själv förklarar det dels så: I Sveriges och Polens fall kan rysshatet förklaras med gamla stormaktskomplex, i Lettlands och Estlands med att det har blivit ett politiskt instrument. Russofobin i Finland är däremot oförklarlig, (Han tycks ha glömt Anfallskriget och Fortsättningskriget under Andra världskriget. Seregei Markov presenteras som "statsvetare", vad är det egentligen en statsvetare i Sovjet/Ryssland får lära sig?) Finland har ju bara vunnit ekonomiskt på handeln med Ryssland. Av allt att döma är det Sverige och de baltiska länderna som har påverkat Finland, säger Sergej Markov, Putins så kallade doverennoje litso.

Sverige och Polen och stormaktskomplexet? Är det någon som tror att det finns något sådant i de två länderna? Polen ska ju i första hand komma i kapp efter den enorma nedgången under kommunismen.

Lettland och Estland. Politiskt instrument? Absolut inte! Det är det enorma lidandet under sovjetåren som är grund för att man vill hålla sig borta från Ryssland. Erfarenheten, mina vänner, erfarenheten!

Vad har vi gjort då?

Europa ser i dag på ryssar på samma sätt som man i tiderna såg på judar. Ert mål är att förstöra Ryssland. Men det kommer ni inte att lyckas med. Napoleon försökte, Hitler försökte, utan framgång. Ni kommer att förstöra Europa i stället.

I Ukraina tar man livet av människor därför att de vill välja sina guvernörer själva och håller fast vid rätten att tala sitt ryska modersmål.(I Ryssland väljs alla guvernörer av Putin själv! Och nästa fråga: Får ukrainarna också den rätten då?)

Om Nato:

Det stora problemet är att Nato försöker skapa konstgjorda konflikter. Nato behövs inte längre, det har förlorat sitt existensberättigande och letar därför efter nya uppgifter.

Men Putin är försiktig och vill bara väl:

I Ryssland är vi tvungna att hålla tillbaka en stor ström frivilliga som vill åka till Ukraina för att skydda sina bröder. Trycket på att Ryssland ska intervenera stiger hela tiden, 70 procent av det ryska folket anser i dag att Ryssland borde gå in i östra Ukraina. Men Putin vill inte. Han vill ha en konfederation.

Men, alla vapen separatisterna har då?

Har ni sett vilka gammalmodiga raketer de har? Ryssland är världsbäst på luftförsvar.(!!) Rebellerna slåss med vapen från 1970-talet. Men om regeringen i Kiev inte slutar utöva våld mot sitt eget folk blir vi tvungna att bistå rebellerna - med både vapen och män.

 Äkta kärlek?

Men de gröna männen då? De som Putin förnekade så bestämt att de var ryssar ända tills han fått som han ville. Då tackade han de ryska soldaterna för deras fina arbete. Kan Putin nu säga när han ljuger och när han talar sanning, så vi vet?? Det skulle göra allt så mycket enklare.

Hur många i väst tror att antisemitismen var orsaken till andra världskriget?

Hur många i Ryssland vet att det finns något som heter “Andra världskriget”? De har ju så bestämt fått lära sig att “Det stora fosterländska kriget” började 1941 därför att Hitler gav sig på Stalin och Sovjet. -men det här ska väl inte läsas av ryssar förstås.


Är det Markov säger vad han vet, eller är det som han vill att det ska vara? Det är svårt att veta när allt blir så vinklat i våra ögon. Vi tror oss veta att det var de gröna männen som satte igång arbetet för att ryskt Krim. Det hade absolut inget att göra med Väst. Men jag förstår att risken att Ukraina skulle rinna ur Putins häner var ju tydlig.

Ett problem i Ukraina är, att de ytill skillnad från t.ex. Estland inte har arbetat aktivt för att få bort den sovjetiska kulturen med allvarlig korruption och europeiskt rättstänkande. Man levde kvar i sovjetsystemet, liksom Ryssland.

En fråga till Markov: Varför kallar ni oss alla i Väst för fascister? Vad menar ni då?

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0