mars 10, 2014. Sofi Oksanen och Kadri Liik intervjuas.

 
Sofi Oksanen

Sofi Oksanen intervjuades i Agenda i går. Hon var mycket bra. Bl.a. sa hon, att det som händer i Ukraina nu är en kopia av det som hände i Estland 1939-40 under den sovjetiska ockuptionen. Först ser de till att få någon, konstruerad anledning att gå in i landet. Sedan ser de till att det blir ett val, där de begränsar valmöjligheterna till ett minimum. De tar sig rätten att regera landet/området efter egen vilja.


Kadri Liik ger henne rätt i en intervju i estnisk TV. Kadri Liik, som jag presenterade för er den 28 feb. Jag skrev bl.a.  att hon från 2012 arbetar som programdirektör för EU-kommissionens centrum för utrikes relationer. 

Intervjun:

Ryssland börjar tro på sin egen propaganda.

Georgienkriget skadade inte Rysslands relationer med Väst på något sätt. De vet nu att ingen går i krig för ett land utanför Nato. Putin vet, med andra ord, att det är han som bestämmer, att han kan handla efter sitt eget huvud. 

Människor i Angela Merkels närhet har sagt att Putin lever inte i samma värld som vi. Deras system utan fri nyhetsförmedling är farligt för oss. De blir övertygade om att deras egen propaganda stämmer med verkligheten. 

“Varför är ryssarna som de är?”

Svårt att svara på. Väst har begått så många misstag t.ex. i  Irak och Afghanistan. De vet också att om vi utnyttjar alla sanktionsmöjligheter vi har mot Ryssland, då har vi inget ytterligare att ta till. Ryssarna vet nu att de inte kan ge sig på Natoländer, men med andra stater är det inga problem.

Vill de visa sin nyvunna makt?

Ukraina är speciellt på ett sätt som vi i väst kanske inte förstår. I Ryssland har man länge talat om Ukraina som en blivande federal stat.

Ryssland vill ha en Eurasisk Union. Kanske är det bäst att västra Ukraina går till väst och att Ryssland behåller de östliga delarna.

De har gått på sin egen propaganda att det de gör är för att skydda ryssar, trots att vi alla vet att det är inte något de egentligen bryr sig om. Det är en fantasi som den grå massan tror på, men numera verkar det som om även de själva tror på på sin egen propaganda.

 Kadri Liik

Krim är nu helt under deras kontroll. Syftet. De enda som kan göra det besvärligt i ett ryskt Krim är tatarerna. Och de kan göra det mycket besvärligt för ryssarna. De betraktar ryssarna ungefär som judarna betraktar nazisterna. 

Hur blir det i östra Ukraina?

Vi får se. För en vecka sedan var det helt lugnt där, men i lördags hade man synkroniserade upplopp och demonstrationer FÖR Ryssland. Allt var mycket välplanerat. I söndags, dagen efter, var det i stället spontana demonstrationer i det området. Denna gång MOT Ryssland.

Hur är kontakterna mellan Ryssland och det nya parlamentet i Kiev?

Putin har inget intresse att tala med dem. När de ringer Moskva är det ingen som svarar.

Vad kommer hända nu?

Ingenting, det kommer sega sig fram. Väst har inget att ta till för Krims skull. Kanske kan man sporra de nya makthavarna och hjälpa dem med pengar, handel och politisk rådgivning.

Det bästa som kan hända är om Väst o Ryssland kan komma till ett juridiskt samförstånd. Men jag tror inte det. Dessutom har ryssarna aldrig och kommer inte heller i framtiden att stå för några överenskommelser.


Hon vet. I Estland har man verkligen kunskaper om hur makten fungerar i Ryssland. I det här fallet är de experterna. Kadri Liik talar om en värld med helt andra värderingar, rättstänkande och livsstil än vi har i väst. Ryssar som intervjuades på Tallinns gator för estnisk TV var övertygade om att det inte finns några militärer på Krim. De menade att allt bara är fascistiska påhitt. Man kan kanske förstå vilket lands TV de tittar på. 

 Putin och Lavrov som hävdar att ryssarna är totalt oskyldiga, och att det inte finns rysk militär på Krim.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0