mars 17, 2014 Dagen efter valet på Krim.

I dag berättar Postimees att den man som Moskva skickade som observeratör vid omröstningen på Krim heter Johan Bäckman. Det är just den mannen som har förtalat esterna; han som sa att de reste till Sibirien av fri vilja för att skydda sig mot estniska banditer ( skogsbröderna, som kämpade mot Sovjet ända in på 1950-talet.) och att de fick ta med sig sina tillhörigheter etc. En man som skulle skämmas!! Lögnens redskap!

Han är finlandssvensk, tidigare docent i statskunskap i Finland där han undervisade eleverna i den ryska versionen av historien, och alltså förtalade esterna. Han har spelat en viktig roll i sin egenskap av statsvetare vid detta val eftersom han förklarat att omröstningen är helt laglig.

I rysk media presenteras Bäckman som "internationell observatör".

"Jag kan som internationell observatör säga att allt gick enligt internationella regler; helt enligt lagstiftningen i Ukraina och Krim. Väljarna var mycket aktiva och det var en lugn atmosfär ", rapporterade Bäckman genom nyhetsbyrån Ria Novosti igår .

Bäckmans uttalanden har spritt sig över hela världen. Han intervjuades också av Russia Today. Tittarna vet inte att Bäckman inte skickats till Krim som officiell observatör från Finland.

Dessutom sägs i ryska medier att Bäckman var en av 70 observatörer från 23 länder. De andra var från bl.a. USA, Kina, Polen, Österrike, Frankrike, Tyskland, Belgien, Bulgarien, Serbien, Ungern, Grekland, Italien, Lettland och Spanien.

I själva verket var inga internationella observatörer på Krim eftersom folkomröstningen inte ansågs legitim.

 Johan Bäckman

Att Bäckman blivit intervjuad av så många journalister sägs bero på att han talar mycket bra ryska.

Så snart han hade kommit till Krim blev han intervjuad av Life News där han berättade att han i sitt hemland, Finland, blivit dödshotad p.g.a. att han rest som valobservatör till Krim.

Bäckman menar att nu är det “illegala fascister" som har makten på Krim och att västvärlden försöker kväva demokratin.

Han berättade också i ryska medier att västerländska journalister försökte organisera provokationer på Krim för att störa väljarna i vallokalerna.


Johan Bäckman är känd i Finland bl.a. för att han håller på med en vårdnadstvist med sina barns ryska mor om var barnen ska växa upp; i Finland eller i Ryssland.

Bäckman har deltagit som observatöri andra val för Ryssland. Till exempel förklarade han att Rysslands inblandning när Georgiens delstat Abchazien  2009 (illegalt) valde president, att allt var lagligt.

Bäckman är representant för det Ryska institutet för strategiska studier i Finland och de nordiska länderna .

-----

 Karmo Tüür.

Statsvetare Karmo Tüür vid Tartu Universitet varnar:

"Man kan inte vara säker på att är över nu. Tvärtom - det nyfunna inre självförtroendet och en allt mer växande visshet att västvärlden inte ingriper utan känner sig nästan maktlösa mot Ryssland, det  sporrar."

Han tror på en fortsatt rysk aggression. Han menar att den nuvarande västerländska passiviteten gör att Ryssland vill prova hur långt de kan gå.

"Så risken är att något kommer att hända. Det är en ganska stor möjlighet att det kan vara Kazakstan som står på tur", säger Tüür.

Han förklarar att Kazakstan har mobiliserat ytterligare trupper och att rysktalande i de norra delarna söker skydd. “Ingen vet vad som kommer hända, kanske inte ens Putin”, säger han.

Västs icke-agerande gör att Ryssland gör sig berett för ett nytt kallt krig. De sanktioner som Väst hotat med verkar inte särskilt övertygande.
 
Vad är egentligen sanning? Gör vi rätt när vi försöker lära våra barn att sanningen är viktig, t.o.m. grundläggande för vår tillvaro? Gång på gång får vi bevis för att människor med makt ljuger. Vi förstår att så många kallar det ,de de här människorna säger, sanning.
Vad är sanning då? Hur ska jag veta vad som verkligen är sant? Är något verkligen sant? Är det en del som är det, och annat som är lögn? Har maktens folk rätt att framlägga det de behöver framställa som sanningen för oss, trots att de vet från början att det är lögn eller en halvsanning.
Att vi har olika ståndpunkter i olika frågor beror ofta på hur det stämmer med tidigare sanningar och hur vi vill att det ska vara.
Människan är en ofullständig uppfinning, men vi tror (åtminstone flera av oss) att vi är obefläckade. Vi sätter oss på dem som inte förstår att vi har rätt. visst kan man bli lite smått förtvivlad. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0