mars 18, 2014 Undertecknandet i Kreml.

Tallinns borgmästare Edgar Savisaar uttalar sig i dag om valet på Krim.

Legitimiteten är en sekundär fråga, det viktiga är att människorna är nöjda med resultatet i omröstningen.

Men uttalandet har också dementerats. Så hur ska vi veta vad som är sant? För mig är det sannolikt att han sagt det.

------

Ukraina har aldrig erkänt den ryska annekteringen av Krim meddelade talesmannen för ukrainska utrikesdepartementet i dag.

"Vi erkänner inte och kommer aldrig erkänna det så kallade avtalet", sade utrikesdepartementets talesman Jevgenij Perebõnis. Han betonade att den överenskommelse som undertecknades i Kreml inte på någt sätt kan relateras till demokrati, rättsstatsprinciper och sunt förnuft.


Premiärminister i Krim och Sevastopols borgmästare undertecknade i dag ett avtal i Kreml, som gör Krimhalvön till Republiken Krim och förbereder ön för inträde i Ryska federationen.

-----

Just nu kom en ny rubrik i Postimess:

Interfax: Ryska trupper anfaller militärbas i Ukraina.

Expressen skriver:

Ukrainsk soldat dödad på Krim.

Ryska styrkor uppges ligga bakom attacken mot militäranläggning på Krim.

-----

 

 

I en annan artikel i tidningen säger Putin när avtalet med “Republiken Krim” underetecknades. Ceremonin visades i rysk TV. Han sa att när Chrustjev överlämnade Krim till Ukraina gjorde han sig skyldig till flera misstag.

Putin betonade också det att folkomröstningen på Krim på söndagen var av historisk betydelse och allt skedde i enlighet med demokratiska regler och internationell rätt.

Rysslands president jämförde folkomröstningen om Krim med Ukrainas självständighetsförklaring 1991 och Sovjetunionens tillbakadragande.

Putin beskrev synen på Ukrainas aktuella politik: "I Ukraina finns det ingen legitim regering. Det finns ingen man ska samverka med. I många statliga myndigheter finns självutnämnda chefer. De ähar ingen kontroll, och många av dem kontrolleras själva av de radikala. "

Putin sade att de som låg bakom kuppen i Ukraina var nynazister, antisemiter och Russofober och de är de som nu bestämmer Ukraina.

Samtidigt underströk han att Ryssland inte är orsaken till sprickorna i Ukraina. "Jag vill att alla ska förstå mig. Tro inte dem som försöker skrämmas om Rysslands avsikter och skriker att Krim är bara början och att andra regioner kommer följa efter. Vi önskar ingen uppdelning av Ukraina, vi behöver inte det.”

-----

 

Ordföranden i utskottet för utrikesfrågori i estniska Parlamentet, Marko Mihkelson, säger att sanktionerna mot Ryssland var som en show och det blev uppenbart att EU inte lyckas nå enighet .

Mihkelson berättade för Postimees att sanktionerna som infördes på måndagen egentligen bara visar att EU saknar beredskap mer seriösa åtgärder. EU och USA införde viseringsrestriktioner och frysning av tillgångar, vilka enligt Mihkelson endast var fragment av de ursprungliga förslagen och det som representanterna från alla de 28 EU-länderna kunde enas om . "Det här är ett absolut minimum", sade Mihkelson .

I en intervju med den internationella nyhetskanalen Al Jazeera uttalade sig Mihkelson mer kraftfullt. Han sa att det som händer på Krim påminner om vad de baltiska länderna redan upplevt under 1900-talet. "Därför skulle inte bara våra landsmän utan också hela det internationella samfundet känna oro", säger Mihkelson via Skype. Han uppmanade statscheferna att visa mycket tydligare att Rysslands agerande inte är acceptabelt .

“Listan med sanktionerna bör omprövas av Europeiska unionens råd i slutet av denna vecka.”


Polen och Litauen har fördömt det ryska agerandet mycket skarpare än övriga EU. De menar att EU måste sätta hårt mot hårt. Vad de nu menar med det. Litauerna verkar beredda att gå in i en väpnad konflikt, men så bor det knappt några ryssar där. Samtidigt har de Kaliningrad innanför dörren.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0