mars 24, 2014. Estland i dag.

Jag fick mail från Estland som beskriver stämningarna i landet just nu.
 
19.4

Hej! Är ni i Estland? Försvarsministern höll idag direkt tal i riksdagen. Han uppfodrade alla estniska män att ansluta sig till hemvärnet (Kaiseliit). Det lät verkligen skrämmande. Vår son har varje veckoslut övningar i hemvärnet. För ett par veckor sedan var dom två dagar på en mosse. Med sig fick dom en halshuggen hel höna. Den skulle tre man leva på under två dagar.

 

Och så i dag:

24.4

Hej!

Kaitseliit har fått många nya medlemmar och man förbereder sig för det mesta. Folk funderar som bäst ut vad de skall gräva ned och var bästa stället är för att kommande generationer skall hitta sakerna senare. 

Det att Estlands "ränns över" är en så gammal sak, så alla förbereder sig, så som man fått göra genom årtusenden, när någon igen kanske är på kommande. 

Vi talar om att köpa ett hus någon annanstans i Europa, bara för säkerhets skull. Man måste bara vara som ekorren och räven - ha flera utgångar från boet!

Folk orkar inte välan riktigt vara oroliga ens, alla bara förbereder sig.

 övning

24.4

Jo, här har alla klart för sig att EU och Nato, till trots, så när det gäller kan man bara lita på sig själv...man har ju sett nu hur "slagkraftigt" EU har handlat!

Det är ju helt otroligt hur olika vi tänker i vårt Sverige och i Estland. Mitt hopp är att kontakten mellan den estniske presidenten och den amerikanske verkar så god. Esterna har arbetat så bra under åren efter 1991 för demokrati och utvecklingen av sitt land, så jag tror verkligen att Nato har förtroende för dem. Dessutom ökar Nato sin närvaro i Estland. Men med Putin och hans gäng vet man aldrig. De säger en sak en dag och det gäller inte nästa dag.

Estland ser i dag tillbaka på hur Finland agerade på 1940-talet. Motståndet är viktigt, men freden var inte så bra. Förmodligen finns finska rådgivare i Finland redan nu som det fanns 1918 - 19. Utlandsester har större tilltro till Nato, än estesterna. 

Vi ska erbjuda våra tjänster till Hemvärnet. Kanske kan vi göra någon nytta i alla fall. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0