mars 25, 2014 Vi måste få dem att förstå!

Cirka 60 ryssar nekas tillträde till Viking Line-fartyget på grund av att "slagsmål".

I måndags i förra veckan, när fartyget var på väg från Åbo i Finland till Stockholm i Sverige beslutades att ca 60 ryssar skulle nekas tillträde till Viking Line, rapporterar företagets informationsavdelning.

Vikings kommunikationschef Johanna Boijer-Svahnström sade att förbudet infördes på grund av ett slagsmål. Detaljer inte vill Boijer Svahnström gå in på.

"De störde ordningen. Av säkerhetsskäl meddelade vi dem att de inte är välkomna på tillbakaresan.  Förbudet gäller tills vidare. De var mestadels män, och skulle titta på fotboll i Sverige", säger Boijer Svahnström.

Boijer-Svahnströmi säger också att de frihetsberövades under resan och fick tillbringa en tid i fartygets cell.

Att en så stor grupp vägras tillträde till fartygen är ovanligt. Ryssarna meddelar att de inte kräver ersättning för Vikings agerande.

-----

I dag vid lunchtid, hölls en minnesstund Frihetsmonumentet i Tallinn med anledning av deportationerna till Sibirien. I dag är det 65 år sedan de första esterna skickades till Sibirien.

President Toomas Hendrik Ilves la ner en krans vid Frihetsmonumentet och höll ett tal.

 President Ilves i dag.

 "Idag  sörjer vi tiotusentals offer som under Sovjetunionens ockupation drabbades av deportationerna. Under en natt var det många som hämtades när den främmande totalitära och för oss främmande makten försökte förstöra vårt land, vårt folk och våra minnen, och vår långa längtan efter en återkomst till friheten," sade presidenten i sitt tal.

"Nu är vi åter en del av Europa. Tyvärr ser vi också hur somliga tittar med skygga eller likgiltiga blickar och inte vågar eller inte kan göra något mot våldet. Blåögda förhoppningar och aggression för offrets eget misslyckande har aldrig bidragit till att göra världen säkrare och stoppa angriparen, det hjälper inte heller i framtiden."

“Vi måste påminna världen om frihetens pris! Det är dyrare för oss än tillfälliga ekonomiska nedgångar.

"Av egen erfarenhet känner vi till den onda agressionen, även om angriparen först låter vänlig. Estland vann över ondskan och blev ett fritt land igen. Nu måste vi stödja andra och ge dem hopp och tro på deras frihet. Detta för att bekräfta vår tro om ett fritt Estland. Och på så sätt bekräfta att några deportationer aldrig ska hända igen.

De långa listorna med namn på de deporterade är inte siffror, de är våra mammor och pappor, barn och morföräldrar, farbröder och fastrar, vänner och arbetskamrater. Sådant är ödet för vårt folk och våra familjer fyllt av fruktansvärt tragedier.

Den främmande makten krävde lydnad av sina offer och totalt tyst acceptans. Den som inte höll med sågs som en fiende som måste dödas, fängslas eller deporteras.

Vi måste få våra partners i Europa och runt om i världen att förstå den fruktansvärda sanningen. Vi måste stödja Ukraina och göra det som medlemar i Nato och EU.”

-----

På Twitter ser jag

1. att Bildt varnar för ryska styrkor som samlas vid Ukrainas gräns.

2. Peter Wolodarski upprepar den ryska Masha Gessens spådom: Inget kommer få Putin att backa.

3. Putin säger: Vi är ett folk, och Kiev är alla ryska städers moder.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0