mars 26, 2014 Amerikanska flyget över Baltikum?

Den välkände historikern med specialämnet “den amerikanska militären” och utrikespolitiske analytikern Max Boot har skrivit att USA borde placera trupper i de baltiska länderna, innan Rysslands president Vladimir Putin hinner utnyttja samma svaghet i Baltikum som de gjorde i Ukraina och Georgien. Försvarsminister Urmas Reinsalu instämde och sade att det  inte vore omöjligt.

Reinsalu sade t.o.m. att detta är en mycket bra idé, och det är inte omöjligt att det skulle kunna hända redan i år. "Jag stödjer det helt och fullt," säger försvarsministern i en intervju i Postimees. "Det faktum att amerikanska soldater är permanent placerade i Estland skulle vara en av våra starkaste säkerhetsgarantier.”

"Även om det inte blir så skulle amerikanska försvaret åtminstone kunna installera eller underhålla sin utrustning här för att genomföra besök och övningar. Det skulle vara en vägvisare för en potentiell angripare som Ryssland.”

Reinsalu lämnade ett förslag i januari till den amerikanska försvarsministern Chuck Hagel att de skulle flyga med stora enheter över hela Baltikum. "Han var inte negativ utan skulle överväga förslaget”, säger Mart Laar, f.d. försvasminister  . " Visst  det här är en idé som uppkommit efter  händelserna i Ukraina, och är av en helt annan skala."

USA: s vicepresident Joe Biden sade förra veckan under ett besök i Vilnius att det är realistiskt med enheter i de baltiska länderna. Han sade att USA har börjat undersöka hur man kan placera trupper i Baltikum så att det skulle vara effektivt för alla länderna.

"Jag tycker det är helt rimligt", säger Mart Laar. "För att komma igång i år kan en flygenhet från USA över de baltiska länderna vara möjlig. Det vore intressant för oss om just Estland skulle vara basen för det flyget.

-----

Statsminister Ansip tackade i dag sitt avgående team med jubileumsmynt i brons. Alla som närmast arbetat för honom avtackades, även kontorspersonalen.
Den nye statsministern har redan installerat sig i Stenbocks Hus.
-----
 
Detta är en man vid namn Merelaid, som deltog i går vid minnesstunden på Frihetstorget. Han söker andra som deporterades till Sibirien när de var barn. 

"Dobromõslovka var namnet på denna bydär vår internatskola låg."

 Merelaid var själv en av de sista som kom därifrån levande tillbaka till Estland.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0