mars 28, 2014 Nu är det Putin som oroar hela tiden.

 

President Toomas Hendrik Ilves säger i en intervju med The Daily Beast. att vi bör behandla Kremls banker på samma sätt som vi behandlar terroristers. Vi ska inte ifrågasätta Putins önskan att expandera sitt rike. Han poängterar också att i Estland är man väl bekant med hur ryssar behandlar sina grannar.

Han sa också att för Ryssland gäller inte gamla regler och överenskommelser. Hade de gjort det hade annekteringen av Krim aldrig varit möjlig.

På frågan om vad Väst nu bör fokusera på nämner Ilves just bankerna.

-----

En av medlemmarna i Pussy Riot säger i en intervju vid sitt besök i Estland:

Om ni inte har ett ordentligt eget försvar, då är det bara att vänta på Putin.

Intervjun i estnisk TV.
Det är Maria Aljohhin som talade om Rysslands mäktiga propagandamaskin, som smutskastar alla de människor som är emot regimen förklatrar dem som folkets fiender.

"I Ryssland kämpar människor för frihet". Och förklarade att av dem som satt i fängelse har ingen ändrat sina åsikter.

Hon sade att Ryssland har agerat mot dem och andra oppositionella genom att stänga alla objektiva och oberoende medier och gjort det omöjligt för de oppositionella att komma till tals.

“Det är inte längre ett krig utan en ockupation. Om Estland inte vill att samma sak han hända i deras land, det som hände i Ukraina, då måste de kämpa mot Putin, även när det verkar meningslöst .

"Putin är en verklighetsfrämmande människa med just nu en euforisk känsla över resultatet av sitt agerande , och det finns inga garantier för att han inte efter den festen kommer att vända sig mot ert land", hon utesluter inte att den ryske statschefen kan ha stora planer på ockupation. Hon betonade att Väst måste använda mycket starkare ekonomiska sanktioner än de gjort hittills.

-----

Aktuaalne Kaamera i går kväll:

Trakai slott i Litauen.

En rysktalande man i Lettland föreslår att Lettland ska införa ryskan som ett andraspråk, och ha ryska skolor med ryska som skolspråk och med ryska läroböcker. “Krim har gjort det roligare att leva!” Han ler stort. Han menar att ryska är modersmål för så många.

Inrikesministern säger å sin sida att “Vi tycker det är svettigt med ryska aktivister som så uppenbart hurrar för ryssarna. I Lettland är det nu så, att vem som helst kan bli lettisk medborgare. Det är ett fritt land och inte alls som Ryssland!

Litauen är i ett annat läge än de två andra baltiska länderna. De förde ett mera aktivt motstånd mot ryssarna under hela ockupationen, därför var ryssarnas intresse att bosätta sig där minimalt.

Det är intressant just för att “alla” tror att det här är tre likadana stater, när de i själva verket är mycket olika. Nu har de inte heller samma omedelbara risk att ett krig närmar sig.

-----

Danskarna har nu meddelat att sex plan ska kretsa över Estland. “Vi ska visa lojalitet, precis som vi gjort förr.”

-----
En estnisk statsvetare säger att det är självklart att ryssarna är beredda att starta ett krig efter att Ukrainafrågan fått sin lösning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0