mars 8, 2014. Polens utrikesminister talar.

 

I Narva har några utrikesministrar träffats för att diskutera krisen i Ukraina och ryssarnas agerande. I dag gjorde Polens utrikesminister ett uttalande som återges i Postimees.

 Några av deltagarna på mötet.

Polens utrikesminister Radosław Sikorski sa efter att utrikesministermötet med de 19 utrikesministrarna avslutats att “det är mycket symbolik i att vårtv möte skedde just i gränsstaden Narva.

Jag  vill tacka utrikesminister Urmas Paet för att han tagit oss hit till Narva. Man kan inte tänka sig en mer passande plats än Narva för att diskutera den kris som vi nu står inför.”

Å ena sidan är Narva gränsövergången mellan Estland och Ryssland och en port där vi alla som är med på mötet kan nå Ryssland och å andra sidan är staden en möjlig entre för alla ryska turister och investerare som Ryssland gärna vill ha.

Narva College. 

 

Här står två borgar och betraktar varandra. Dessutom står vi nu i en byggnad, Tartu Universitets “Narva College”, det nya hus som byggts på ruinerna av det som en gång bombades sönder under andra världskriget.

Att Narva är en gränsstad är ett resultat från den tiden då statschefen själv förbehöll sig rätten att ändra på landets gränser med våld.

Vi vet var allt började. Till och med etnisk rensning började här i Baltikum, i Narva, och vi vet hur alla i Baltikum, Centraleuropa och Sovjetnationerna fick betala ett högt pris vid uppdelningen av den här delen av världen.

 Herrmanborgen och Ivanborgen. Så nära, så nära

Det är nog inte många som förstått att länderna i och med deportationerna och mord och arkebuseringar var utsatta för etnisk rensning. Att man istället placerade mängder av rysktalande i deras ställe -och ännu fler - för att så småningom kunna utplåna deras kulturer. Det skulle bara finnas ett folk och en kultur - i hela världen. Det var målet. Och Baltikum var bland de första att drabbas.
I denna tid av användandet av orden nazism och fascism utan att förstå deras betydelse, anser jag av hela mitt hjärta och hela min själ att någon i mediavärlden skulle förstå betydelsen av att öppet tala om vad som verkligen hände i den här delen av världen. Var de verkligen nazister? Vilka var fascister? Vad är dagens upprorsmän? Tillhör de just de fraktionerna, eller använder man benämningen för att man då vet vilken reaktion man får hos läsarna, tittarna?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0