mars 9, 2014. Nu är det Finlands tur.

Läste ni möjligen vad jag skrev tidigare om Finland och Ryssland den 2 mars?

Finska Ilta - Sanomat skriver om 12 åtgärder Ryssland vidtar för att sätta press på Finland.

Postimees har skrivit om det:

Rysslands allt starkare självförtroende som ett starkt land visar de i attytyden mot ännu ett av grannländerna.

Ukrainakrisen har visat på omfattningen av vad president Vladimir Putin är beredd att göra för att kraftfullt försvara nationella intressen i grannländerna .

En av teserna för Putins nya Ryssland är att "skydda rysktalande människor", vilket motiverar Kreml att utföra flera av sina drag.

Kriserna har visat för oss hur snabbt ryssarna blir hårda i retoriken, och hur lätt statsduman  eller de beslutsfattande  tjänstemännen trycker på för att sätta press. Nu kan de bara inte hålla sig borta från Finland .

Tidningen Ilta - Sanomat har gjort en lista med tolv punkter på hur Ryssland sätter press på grannstaten.

1 De erbjuder ryskt pass.

 Karelen delades upp mellann Finland och Ryssland.

 

På grund av utbrottet av krisen i Ukraina började statsduman diskutera ett lagförslag som möjliggör snabba medborgarskapsbyten för den rysktalande befolkningen i grannländerna.

Nyligen blev det klart att möjligheterna för finländare att få ryska pass har förenklats så att vissa finländare har möjlighet att få ryskt medborgarskap som ett “brådskande ärende”. Samt ryskt pass utfärdas till dem som "lever i områden som var en del av det ryska imperiet" . Av någon anledning vill landet få oss att minnas att gränserna för det ryska riket har ändrats.

2 Ryska medborgare skyddas.

Den nya medborgarskapslagen innebär att de mer än 70.000 rysktalande människor som lever i Finland kan få ryskt medborgarskap på förtur om de inte redan har det.

Detta skulle dock innebära att de avsade sig sitt finska pass. I Ukraina har det snabbt utfärdats ryska pass utan att skott avlossats som det hände i Georgien. När den ryska befolkningen ökade i antal i Sydossetien kom den till en nivå som innebar att ryssarna såg sig tvingade(!) att öka den  militära närvaron i området för att skydda det.

Tidningen Helsingin Sanomat skrev i går att Ryssland och Finland i fördraget från 1992 garanterat Ryssland rätten att " skydda ryska människor i Finland från att uppge sin kultur". (Helt ofarligt. Ingen tvingar ryssarna att ändra sin kultur, bara förbjuda dem att stå på toalettstolsringen när de bajsar. Och att sluta slå sina barn.)

3 Utländska medborgares tillgångar fryses i Ryssland.

Federationsrådet förbereder en lag som ger landet rätt att frysa utländska företags och privatpersoners tillgångar. Överhusets talman Valentina Matvijeko menar att den nya lagen ger staten rätt att konfiskera utländsk egendom.

4 Förstärkning av armén längs gränsen mot Finland.

Ryssland har under senare år valt att modernisera sina arméer och har först nyligen nått den finska gränsen med sina  militära övningar. Putin har då personligen iakttog hur illa den ryska befolkningen har det i Karelen (det mesta av Karelen tillhör i dag Ryssland. I det finska Karelen mår människor bra.) Övningarna är ett säkert budskap från Putin. Karelen är ett viktigt militärt område och återlämnande av detta ska inte alls ses som fantasi eller en dröm för honom.

5 Barnens uppfostran skapar oro.

Försvaret av de rysktalande i Finland och skyddet av de ryska barnen och adoptivbarnen i Finland saknas.

6 Finländska mänskliga rättigheter kritiseras.

Ryssland har nyligen utarbetat en rad rapporter som belyser behandlingen av den ryska minoriteten i Finland.  I dem, som avslutades precis före OS i Sotji, talas det om att den ryska befolkningen behandlas rasistiskt och barn rövas från Ryssland för att adopteras.

7 En spion.

Samtalet mellan Estlands utrikesminister Urmas Paet och EU:s utrikesminister Catherine Ashton, som läckt ut via Internet ökar intresset för telefonavlyssningsfrågan. Först spelades samtalet in av Ukrainas säkerhetstjänst, sedan hängde ryska TV-kanalen RT ut det på nätet.

För en tid sedan kunde vi i finsk media läsa om en skandal på internet där Ryssland var en av flera misstänkta.

Dessa händelser visar att alla i Finland ska veta att det finns risk för avslyssning av deras kommunikation.

8 Finland har fått anbud från Ryssland om ett kärnkraftverk.

Händelserna i Ukraina har satt ljuset på energisamarbetet mellan Ryssland och Finland. Ryssland har erbjudit sig att bygga ett kärnkraftverk i Finland. Om situationen skulle förändras så att Ryssland vill utöva påtrycknungar på Finland skulle energin kunna användas som påtryckningsmedel. Det som hänt är en tankeställare både när det gäller energin och informationssäjkerheten. (Ryssland har redan stora intressen i Slite hamn. Är det något svenskarna bekymras av?)

9 Politisering av tvister rörande import av livsmedel .

För Ryssland har det under senare år blivit vanligt att hitta farligheter i maten som de importerar från länder som har orsakat politiska problem för dem. (Samtliga baltiska länder har råkat ut för den ryske hälsovårdsmyndighetens exportförbud till Ryssland, pga. otjänlig föda.)

10 Ryssarna har ett Kreml-institut i Helsingfors som de vill utvidga.

För att visa det stora intresse som Ryssland hyser för Finland, så finns det ryska institutet för strategiska studier (RISI / Riss), som är helt underställt den ryske presidenten och sköts av underrättelsetjänsten.

RISI, som har representanter i Helsingfors och i Norden, försvarar de ryska intressena, och  företräds av den ökände docenten Johan Bäckman .

11 Finland ska skriva om sina läroböcker i historia .

Putins Ryssland har inlett en operation som ska harmonisera vetenskapshistoria och -böcker . Enligt Kreml är det tänkt att detta ska förhindra förfalskning av historien . Kritiker säger att operationen ska stödja de nuvarande männen vid makten i Kreml, och deras version av de historiska händelserna . Finland har stor betydelse i det arbetet; det handlar bl.a. om att stödja ryssarnas version av Vinterkriget. (de ryska skolorna i Estland vägrar att använda de estniska historieböckerna i undervisningen. Det är orsak till många problem.)

12 Utveckling av KHL Hockey League.

Att utveckla hockeyligan till att bli världsomfattande  är ett mjukt sätt att erövra hela världen för Putin. De största supportrarna i KHL är samma miljardärer som är vänner till Putin och ett stort stöd för Kremls politik.

Vi är evigt tacksamma för att Nato finns i Baltikum. Han kan inte göra vad som helst där.

Man kan lungt säga att det är mycket farligt att en gång i historien varit inlemmad i det ryska riket och att det är fruktansvärt farligt att ta emot ryska immigranter.

Från tidningen Kustbon tar jag följande siffror:

Den estniska Befolkningsandelens utveckling 1945-2011.

1945 var 97,3% av  invånarna ester.

1959 var de 74,6%

1970 var de 68,2%

1979 var de 64,7%

1989 var de 61,5%

2000 var de 68,3%

2011 var de 68,5%

Ingenstans i den slaviska världen har de rysktalande det så bra som i Estland, vilket vi kunnat läsa att ryska intellektuella sagt vid besök i landet. Nyligen skrev jag om en rysk politiker som flytt till Estland. Han sa: "Ryssarna i Estland vet inte hur bra de har det och hur dåligt de flesta i Ryssland har det." Han blev hotad till livet av Kreml, därför flydde han. Som biolog visade han på en massiv rysk milöjöförstöring, som enligt Kreml inte finns.

Många ester är oroliga för att alla ungdomar flyttar från landet. “Snart är vi en samling gamlingar i det här landet. Men försvara oss, det kommer vi!”

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0