maj 15, 2014. Integration eller mångkultur?

Det är många tankar nu om den rysktalande befolkningen och problemen i Estland. Plötsligt utgör de en säkerhetsrisk, och då är frågan hur man ska bete sig för att inte angripas från öster. Hot har redan förekommit. I går skrev kulturministern och ansvarige för integrationsfrågor i regeringen, Laine Randjärv, om hur hon ser på problemet. Hon menat att integrationen är oerhört viktig, och lutar sig mot Angela Merkels uttalande för några år sedan att “alla invandrare måste lära sig tyska. Den multikulturella politiken har misslyckats.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Laine Randjärv.

Raivo Vetik, professor i jämförande politik vid Tartu Universitet ställer frågan i dag i Postimess: integration eller mångkulturalism?

Han menar att när Randjärv skriver att “alla ska känna sig hemma vid slutet av livet”, då missar hon integrationen utan tror att politiken mot multikulturalism ska fortsätta i Estland.

Randjärv menar att den bristande förståelsen för de rysktalandes problem är grunden till alla svårigheter i integrationen.

Men då är hon inne på den multikulturella sidan av problemet igen, skriver Vetik. Det är istället frgan om en ren integration i det estniska samhället, som löser problemen. Just det Merkel menade. Någon bank har just nu en reklamdrive där de säger att alla ska få leva just så som de vill, och på så sätt känna sig hemma. Men det är helt fel och vi kan inte arbeta efter en reklamslogan, säger Vetik.

 Raivo Vetik.

Ja, vad ska man säga? Jag anser att det är fullständigt självklart att de som kommer till landet visar respekt för de boende genom att lära sig att förstå deras sätt att leva. Jag menar också att de boende i landet måste visa respekt för de inflyttande genom att visa respekt för dem. Men, grunden är ändå att den kultur och det språk som finns inte automatiskt ska förändras. Då menar jag att konfrontationer skapas. Bara genom att alla lungt och stilla lär sig hur livet levs i det nya landet kan vi komma varandra närmare. Det handlar inte om att kopiera, det handlar om förståelse.

Förresten hörde jag någon i radion i går som pratade om att det bildats en grupp i EU som ska skapa en europeisk kultur! Hon hade samma åsikt som jag. Hon vänder sig emot detta. En kultur skapas inte av en liten grupp människor. Den kulturen som finns ändras hela tiden men med medborgarnas vilja och på ett sätt de förstår.

Låt andra länders filmer visas på europeisk TV, inte bara de amerikanska, och jag garanterar att intresset för och kunskapen om andra länders kultur ökar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0