maj 16, 2014. 61 % av befolkningen beredda att försvara sitt hemland.

Postimees skriver i dag:

Om Estland anfalls är 61 % av befolkningen beredda att försvara sitt hemland. . Fler än 80% av männen skulle gå i strid. Både den estniska och den rysktalande befolkningen säger detsamma!

Just nu känner människor känner att det som händer i Ukraina, det kan också hända här, och därför visar människorna sin beredskap att bidra med vad de kan.

Att de ändå inte är så oroliga beror på att de känner en trygghet med Nato.

-----

Huvudstadsbladet skrev häromdagen:

 
 Ljudmila Ulitskaja 

"Ryska ledningen har samma logik som ett fotbollsfan"

– Vi inbillar oss att världen leds av intelligenta och bildade människor. Men faktum är att den leds av fotbollssupportrar, säger en av Rysslands mest kända moderna författare Ljudmila Ulitskaja.

Hon tillägger att logiken bakom den ryska ledningens agerande är fotbollsfansets logik.

När man ber henne förklara jämförelsen med fotbollsfan svarar hon:

– Det andra laget är fienden och när vi besegrar den så hurrar vi. Och när de andra förlorar så är vi beredda att ge dem på käften, förklarar Ulitskaja med imiterad stöddig röst.

Frågan om president Vladimir Putins styre är det bästa för Ryssland är teoretisk, anser Ulitskaja. Putin leder det land som valde honom att göra det. Före honom har samma land valt också Nikita Chrusjtjov, Josef Stalin och Vladimir Lenin.’

– Det här är Rysslands historiska öde.

Enligt Ulitskaja stärker presidenten idén om den starka ledaren. Hon anser att Ryssland skulle behöva en federalisering och starkare lokalt styre.

– Men ingen bryr sig så värst mycket om mina åsikter. Vårt land älskar den starke ledaren.

Majdan

I Ukrainakrisen växer krigsspänningen vecka för vecka, säger Ulitskaja. Hon tycker inte om sitt eget lands regering men inte heller om Ukrainas nuvarande regering.

Ulitskaja påpekar att det i Ryssland ännu bara finns groddar till ett medborgarsamhälle.

– Men händelserna på Självständighetstorget (i Ukraina) var ett tecken på att ett sådant håller på att uppstå. Det hände sig så underligt att ett medborgarsamhälle som höll på att skapas fällde den existerande politiska ledningen.

Enligt Ulitskaja ser det ändå ut som om de som kom till Självständighetstorget inte skiljer sig tillräckligt mycket från de tidigare ledarna. Å andra sidan kan ju ingen vara sämre än den avsatta presidenten Viktor Janukovytj, för han var helt enkelt ett djur, säger Ulitskaja.

– Jag tycker inte att det just nu finns någon sådan positiv kraft i Ukraina som ännu inte har solkat ner sig i politiken.

I östra Ukraina har folk enligt Ulitskaja en illusion om att de skulle få det bättre om de hörde till Ryssland. Enligt henne är det mycket möjligt att de östra delarna av Ukraina blir en del av Ryssland.

‘ en liten anmärkning. Hon är ryska men anser att landet valde Nikita Chrusjtjov, Josef Stalin och Vladimir Lenin. Det är ett resultat av den ryska historieundervisningen, som har sin egen sanning. Hur som helst är det intressant att se hur en intellektuell ryska resonerar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0