Maj 20, 2014. Vi måste förstå två speciella uttryck.

 
Vi måste förstå två speciella uttryck. 
1. Rysk logik.
2. Vene värk. 
Nu till förklaringen. 
1.  För tredje gången meddelar Putin att de ryska trupperna har fått order om att återvända till Ryssland från Ukrainas gräns. Men inget händer. Västvärldens ledare skakar på huvudet och förstår ingenting. Och så är svaret så enkelt: Jo, då de gamla trupperna dras tillbaka, men nya trupper kommer direkt, Och då har ju de gamla trupperna dragits tillbaka, som Putin sagt. De nya trupperna har han ju aldrig talat om. Det är rysk logik. Den logiken känner alla i de f.d. Sovjetiska staterna till. 
2. I Ryssland tror de att "vene värk" (eller motsvarande ord på de andra ockuperade folkens språk) betyder att det är en rysktillverkad produkt man talar om, och är helt nöjda. Men i själva verket betyder det: rysk urusel kvalitet.
 
Så kan det vara. Varför meddelar ingen Nato, EU eller USA den rätta tolkningen av Putins order?
 
-----
Så är det det här med vad vi vet, och vad ryssen i gemen vet, d.v.s. får lära sig i skolor och av media. Det är ofta inte det vi får lära oss i skolorna i Europa, de flesta av dem.
 
 
 
 
 
Den unge Kreensky, och den gamle mannen i New York.
 
Ryssarna tror att det var Lenin som gjorde revolution 1918. De vet inte mycket om Kerensky, han som avsatte tsaren.  Och de vet med all säkerhet inte att Kerensky överlevde Lenins novemberkupp, fick båtbiljett till USA och dog i New York 1970. Det intressanta är att han inte sköts!
De vet inte heller att det inte var en ryss som sköt de skott som dödade tsarfamiljen
De anser att Sovjet räddade världen 1945.
De vet inte att Stalin 1942 ville ha separatfred med Hitler. Det var då USA gick in med en omfattande lend-leas förmodligen för att förhindra vapenstilleståndet mellan Hitler och Stalin. Ryssarna vet inte hur mycket vapen, krigsmaterial, kläder, mediciner och konserver Sovjet fick av USA. De vet inte att England har betalat tillbaka sin "lend-leas"skuld till USA för sitt krigslån och att Sovjet/Ryssland inte har gjort det och inte har en tanke att göra det. 
 
Varför tror ryssarna i Estland att de kommit till landet som vanliga invandrare? Många låtsas att det var så och de efterkommande fick lära sig det i de sovjetiska och i dag i de ryskspråkiga skolorna. Så enkelt är det. De vet inget om ryssar som tvingade sig in i esters hem e.d.
 
Vem har lärt dem att det är i ryssarna det finaste blodet rinner? Vem har lärt dem att alla västländer är fascistiska? Varför är vi just fascister? Och dessutom vad ska de säga nu, när vi alla kan läsa om Dugin, Putins nye rådgivare som menar att i Ryssland är det den "fina, rena" fascismen som råder.
 
Och egentligen i samma ämne:
 
Estniska kulturministeriet planerar nu att tillsammans med estnisk TV skapa en speciell rysk redaktion. Alla tidigare projekt,när det gäller ryska i estnisk TV, utom den ryska varianten av nyhetsprogrammet Aktuaalne Kaamera, har lagts ner efter en tid eftersom de inte blivit någon framgång, men den här gången satsar man större och nu ska det lyckas! Det ska vara så som de svenska programmen i finska yles svenska del, som går hela dagen. 
Det ska finnas rysktalande inrikeskorrespondenter liksom utrikeskorrespondenter. Det ska sändas intervjuer, diskussioner, nyheter film och allmänna program. 
Det är vid kriser med Ryssland inblandat betydelsen av en sådan redaktion blir aktuell. 
 
En speciell sak hände när det hela diskuterades på Kulturdepartementet häromdagen. En av deltagarna kom från Kapo, estniska säkerhetspolisen. Det oroade dock inte chefredaktören för ryska redaktionen på Postimees, som troligen blir chef på den nya redaktionen. Hon förklarade att den redaktionen ska presentera den rätta vinklingen av nyheterna. Den som redan finns i den estniska televisionen. Naturligtvis ska staten kontrollera att inga medvetna lögner eller felvinklingar sänds. (Inte som i Sverige där man får säga vad som helst bara det är "politiskt korrekt. Men det håller långsamt på att förändras till det bättre.)
 
Vad vi fick se i estnisk TV men som "glömdes bort" i svensk var att samtidigt som det röstades om i  Schweiz om de skulle köpa JAS-plan röstade de också på en ny minimilön i landet. Den blev motsvarande 3 300 Euro, alltså drygt 30 000 kronor. Det ville man inte vi skulle veta. 
 
I Estland har man en Lasteombudsman. Alltså en barnombudsman, BO. Han ska bl.a. se till att agaförbudet efterlevs både i hem och skola. 
 
 
 
Man har just gett ut en stor, tjock bok, ett Självständighetsmanifest. Där finns allting samlat som handlar om kampen för självständigheten. Man hoppas att den ska användas i skolorna, men menar att det ska vara klart att t.ex. ögonvittnesskildringar kanske inte helt överensstämmer med verkligheten. Esterna måste använda sitt förnuft, och diskutera vad som kan vara fel, missförstånd. Men iden är ju helt riktig. Det hände ju det som hände, och det ska alla ester veta. 
 
En bild ur boken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0