maj 23, 2014 I spåren av Ukrainakrisen:

När Litauen var ordförandeland I EU nyligen gav Ryssland dem skarpa varningar. Putin gillade inte att Litauen arbetade för Ukrainas inlemmande i EU. Nu tar Litauen ett steg till. I Postimees läser vi:

Litauen, Polen och Ukraina skapar en gemensam militärbrigad.


 Ukrainska soldater.

Beredning av dokument för den litauisk -polska - ukrainska gemensamma militärbrigaden närmar sig slutförandet, meddelade idag den litauiska försvarsministeriet.

Försvarsministeriet vände sig till regeringen med en begäran att försvarsministern skulle få underteckna ett sådant mellanstatligt avtal med den litauisk - polska - ukrainska brigaden ( LITPOLUKRBRIG ) för att skapa samarbetet.

Alla länderna måste godkänna projektavtalet som sedan kan påbörja sitt samarbete i början av juni .

Det här betyder att det strategiska partnerskapet mellan Polen och Litauen stärks.

Så långt Postimees.

Extra intressant är detta eftersom det så tydligt visar att det är Polen som står Litauen närmast kulturellt och historiskt, inte övriga Baltikum och Norden, som många tror.

-----

Och vad gör vi i värmen? Vi äter glass:

I Estland såldes förra året över 10 miljoner glassar av märket Balbiino. Varför just den glassen? Jo, man tror att det beror på märket: Farbror Eskimå!

 Farbror Eskimå himself.

Under 2012 ökade försäljningen av “Farbror Eskimos” glass med 15 % och 2013 ökade den med 18%. Fortsätter värmen i år som den börjat kommer rekordet säkert slås ännu ordentligare i år.

-----.

Det mest spännande med estnisk media just nu är nog ändå att vi hör så liten oro för vad Putin tänker. Det behöver inte diskuteras helt enkelt. Nato finns där och har visat upp sig så nära den ryska gränsen. Just nu är faktiskt fem svenska krigsfartyg på övning med estniska fartyg.

Då ska väl inte heller jag oroa mig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0