maj 24, 2014 Legenden om Tõll.

I byn Tõlluste levde en gång en man, eller ett troll snarare. Han var gift med Piret.  Han hade en egenhet. Han kastade stenar överallt. Han ville att de skulle träffa hans fiender, ärkefienden Vanatühi eller någon annan av människorna på Saarema/Ösel.

 Kungaparet av Saaremaa.

Tõll var egentligen kung på Saramaa,men han föredrog att leva som en vanlig bonde.  På grannön Hiiumaa/Dagö bodde hans bror Leiger. Dit tog han sig ofta för ett besök. Tõll var en riktig rese. Han kunde nästan gå mellan öarna. (Avståndet är ca 5-6 km!) Han hade en käpp som var tjock som en 5 famnars granstam.

Tõll var alltid vänlig och redo att hjälpa till, men hade ett hetsigt humör.

Hans favoritsyssla var att äta kål, dricka öl och bada bastu. Han var mycket hetlevrad Piret var hela tiden ute efter nya stenar till bastun.

Han dog när en av hans fiender halshögg honom, och begravdes någonstans i byn. I dödsögonblicket lovade han att komma tillbaka i händelse av krig. Men i byn fanns det några elaka barn. De retade honom genom at ropa. “Tõll, Tõll vakna! Det är krig!” Då kom han upp ur sin grav, men blev så uppretad att han svor på att nu fick det vara nog. Han kommer aldrig tillbaka.

Många har försökt tolka historien, och en teori är att den handlar om den tyska, adliga släkten Toll, där en i familjen var mycket lång, mer än 2,1 m.

På tre av Estlands mest högklassiga hotell (Padaste Manor, Swiss hotel Tallinn, och Hotel Scholessle) kan man beställa Suur Tõll, då får man sex timmar i bastun, tre måltider med mycket kål och två pints av Estlands bästa öl.

Det har gjorts en film om kung Tõll., och en isbrytare är snart renoverad och ska invigas i juli. Där ska man kunna se fartygens olika tidsepoker och även teater om Tõll och annat viktigt i Estland.

 Isbrytaren.

För övrigt kan jag berätta att man just ska välja en ny ärkebiskop i Estland. Man ska välja en av sex kandidater.

I Estland kallas Tailand för “De tusende lenendernas land”.

I Haapsalu pågår en floristfest. Alla hoppas få lära sig något nytt. Det är florister från Filand, Lettland och Estland som deltar.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0