maj 26, 2014 EU och Estland.

 
 

Information från sidan http://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/Medlemskap-och-historik/

EU har i dag 28 medlemsländer. Ett av medlemsländerna är Sverige, som gick med 1995. De nyaste medlemsländerna är Kroatien som gick med 2013, samt Bulgarien och Rumänien som gick med 2007. Grunden till dagens EU bildades 1952, då med bara sex medlemsländer.

Följande länder är medlemmar i EU: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

   

 

År för medlemskap:

1957  Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Västtyskland

1973  Danmark, Irland, Storbritannien

1981  Grekland

1986  Portugal, Spanien

1990  Östra tyskland

1995  Finland, Sverige, Österrike

2004  Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovenien, Slovakien, Tjeckien, Ungern

2007  Bulgarien, Rumänien

2013  Kroatien

 

Vad arbetar EU med? Vi har väl alla våra aningar, men ibland behöver man se det skrivet för att förstå om EU behövs eller inte.

EU arbetar med frågor som på ett eller annat sätt rör flera medlemsländer. En av huvuduppgifterna är att underlätta handeln mellan EU-länderna.

EU ska göra det enkelt att sälja och köpa varor och tjänster mellan medlemsländerna. Därför har tullar och andra avgifter mellan länderna tagits bort. Ett medlemsland får inte gynna produkter från det egna landet utan varor från alla EU-länder ska säljas på samma villkor. Samarbetet brukar kallas att EU har skapat en inre marknad mellan länderna.

EU-medborgare har rätt att arbeta i andra EU-länder

Även den gemensamma valutan euro ska underlätta samarbetet och rörligheten på den inre marknaden.

  • Brottsbekämpning och miljöfrågor är några av EU:s områden.

  • Ekonomisk och monetär union (EMU): EU samordnar delar av ländernas ekonomiska politik.

  • Regionalpolitik: I EU:s uppdrag ingår att minska ekonomiska och sociala skillnader mellan länder och regioner inom EU.

  • Brottsbekämpning: EU-ländernas poliser och åklagare samarbetar för att bekämpa grov brottslighet mellan länderna.

  • Miljöpolitik:

  • Jordbrukspolitik: EU ger stöd till jordbrukare och företagare på landsbygden och garanterar bönderna ett lägsta pris för sina varor. EU beslutar också om regler för djurtranporter, livsmedelssäkerhet och markskötsel med mera.

  • Flyktingpolitik: EU har gemensamma regler om asyl för flyktingar, bland annat vilket land som ska behandla en asylansökan.

  • Medlemsländerna beslutar om skatter och sjukvård

Allt detta är bra för Estland. Samarbetet och utvecklingen för Estland vidare i sin utveckling. Ska man jämföra det med hur allt fungerade under ockupationsåren, ja då är det som om det är 100 år mella tiderna.

Även Estland hade val till EU i går. Postimees rapporterar:

Reformpartiet vann valet i Europaparlamentet och kommer representeras av två ledamöter. Aktuella data visar att partiet fick 79.865 röster, eller 24,3 procent av det totala antalet. Centerpartiet (Savisaars parti) fick 73.449 röster, eller 22,3 procent, Pro Patria och Res Publica unionen, 45.803 röster, eller 13,9 procent, SDP (Soc.dem) 44.573 röster, eller 13,6 procent, och oberoende kandidaten Indrek Tarand 43.390 röster, eller 13,2 procent av det totala antalet röster. Det betyder att de får en representant var i EU.

Speciellt förkryssade är:_ Andrus Ansip (45.037 röster)

oberoende kandidaten Indrek Tarand (43.390),

socialdemokraten Marju Lauristin (26.871),

keskerakond Yana Toom (25.263),

Kaja Kallas (21.504),

Ordförande i Centerpartiet Edgar Savisaar fick 18.527 röster, vilket inte räckte.

Något som kan uppfattas märkligt, det är det här med Keskerakond. Savisaar är utan tvekan en rysk samarbetspartner, vilket i längden kan vara mycket negativt för Estland. Vi kan ju bara se hur det gick för Ukraina. Och Yana Toom som valdes in i EU-parlamentet är också en av ryssvännerna. Det var hon som etidigare sa i Moskva att “estniska språket dör snart ut.” Nu är hon invald och ska representera Estland i EU, men jag tror snarare att hon är en sv dem som Purtin har lobbat för bland sina landsmän i Estland. Vi får se hur hon kommer agera.

Enligt preliminära uppgifter från valkommissionen i Estland var det 36,44 % av de röstberättigade som röstade. Att jämföra med 26,1 % vid förra valet 2009.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0