maj 30, 2014 Ommöbleringar?

Andrus Ansip
Siim Kallas.

Estlands förre statsminister Andrus Ansip föreslås nu i stället bli kommissionär i EU. Estlands nuvarande, avgående kommissionär, Siim Kallas, vars dotter just valts in i EU-parlamentet, är femte vice ordförande i kommissionen och kommissionär för transportfrågor. Den som då i stället för Ansip skulle ta plats i EU_parlamentet blir kanske nuvarande utrikesminister Urmas Paet. Jag själv tycker han gör ett så bra jobb som utrikesminister att det vore lite synd.

Paet har just varit på besök i Washington på en inbjudan av utrikesminister John Kerry.

Urmas Paet och John Kerry

 

Kerry berömde Estlands försvar och den bestämda hållningen landet intar gentemot Ryssland; och det sätt på vilket esterna frigjort sig från sitt gamla beroende av Sovjet/Ryssland.

De talade också om säkerheten i Europa, om Estlands åtaganden och framgångar. Estland står helt bakom frihandelstanken med USA.

En av OSSE-observatörerna som tillfångatagits av de proryska aktivisterna i Ukraina är est. Utrikesministrarna diskuterade detta och menade att det står helt klart att de backas upp av “någon”. Terroristerna säger att fångarna behandlas väl. Terroristernas presstalesman uppger att de först hade varnat observatörerna för att komma in i området,  och sedan när de ändå kommit visade det sig att de hade “förbjudna saker” med sig. Varifrån terroristerna fått rätten att agera polis/milis i Ukraina kan man fråga sig. Ministrarna klassar det inträffade som ett terrordåd.

Efter diskussionerna gick de och lyssnade på den bejublade Arvo Pärtkonserten.

Estonia in Concert: The Music of Arvo Pärt Tuesday at 6 p.m. in the Kennedy Center Concert Hall; tickets are free. www.estoniainconcert.com. 202-588-0101. On Thursday, the Phillips Collectionpresents a concert of Pärt’s chamber music at 6:30 p.m.; tickets are sold out. A panel discussion co-sponsored by St. Vladimir’s Seminary in Yonkers, N.Y., and the Arvo Pärt Project, will take place Wednesday afternoon at 3 at George Washington University’s Jack Morton Auditorium.music.columbian.gwu. 202-994-6245.

Obs! Det kostade ingenting att lyssna, och hela publiken jublade efter konserten!

-----

Europas största vindpark ska byggas utanför Hiiumaa/Dagö. En orsak är att det nästan alltid blåser där.

Det är lustigt med vädret i Estland. Vissa områden känner av oväder mer än andra, trots att landet är så litet. När det gäller åskväder går det en linje från Väike Maarja ner genom Jõgeva till Tartu, där det blixtrar mycket mer än i övriga landet. Där har det varit många blixtnedslag och dessutom orkanvindar som skadat kyrktornet och flera hustak.

-----

Polisen meddelar att de gjorde 793 alkoholkontroller i bilar i veckan. Ingen berusad förare hittades. Den enda som råkade lite illa ut var en bonde som körde timmer efter sin traktor. Han hade glömt plånboken hemma och fick stanna där han var tills någon kom med plånboken.

-----

Ett glasscafé öppnas i Tartu på Emajõi/floden. Dew ska servera iskall glass och varm, rökt fisk!

-----

Flera små valpar från Danmark har anlänt. De ska nu tränas till polishundar. Nästa höst blir det examen i polishundsskolan.

-----

Swedbank ställer till det i Estland. De ska stänga olönsamma kontor på landsbygden. Det skapar problem t.ex. för många som behöver få ut sin ersättning från arbetslöshetskassan som har ett avtal med Swedbank.

I Haapsalu ska man bara kunna använda bankomater för att få kontanter, och kommunledningen är misslynt. “Vi har varit mycket bra partner till banken, och nu ger de sig bara av!”  (Men banken stannar kvar, visar det sig nu. Det är bara kontanterna som flyttas ut.)

-----

I EU är de på jakt efter en kompromisskandidat till posten som ordförande i kommissionen. Vi föreslår Andrus Ansip! Jag menar att en människa som klarat av det han gjort, han har visat sina stora möjligheter. Han vet hur den nye “fienden” Ryssland ska hanteras. Hur man pratar med dem och hur man ska förstå vad de menar när de sagt något. Men då måste det förstås bli både en ny estnisk kommissionär och en ny estnisk parlamentariker. Det blir mycket på en gång.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0