maj 31, 2014 Han, björnen som ständigt brummar hotande.

Finansminister Ligi fick en fråga i Tallinns TV om han inte skulle se till att vägarna i Tallinn fick en upplyftning.

Statsminister Rõivas svarade på frågan. “Tallinns TV ska vara oberoende, men varför är det just där man annars säger att vägarna är i så god kondition, när de i själva verket inte är så. Tallinn är vår huvudstad. Där borde staden investera mer i vägar och daghem t.ex. Varför satsar staden inte mer på det?

Jag betraktar Tallinns TV som ett verktyg för borgmästaren och hans parti. Precis som den gratistidning som delas ut till hushållen i staden. Det hela är så vinklat att det är pinsamt. Det kan närmast liknas vid Russia Today, som är Putins röst i utlandet.

Det är så svårt att riktigt ta in. Det är alltså ett gissel för landet att det finns människor som är beredda att förråda det, och att flera av de människorna sitter på bra poster i landets tjänst. Det måste bara finnas något sätt att ta bort den möjligheten; även i ett demokratiskt land, som dessutom har sin jättestora fiende på andra sidan gränsen. Han, björnen som ständigt brummar hotande.

 
 

Apropå det.

 Oleg Samorodni.

 

På Hiiumaa/Dagö bor en rysk författare, Oleg Samorodeni, som nu ger ut en bok med namnet “Kremls landsmän”. Där skriver han att det finns kanske 10 stycken mycket aktiva rysktalande som väntar på de “små gröna männen”. De arbetar mycket målmedvetet för att skapa den diskriminerade ryssen i Estland, en ryss som inte finns. Boken är på ryska för att göra ryssarna uppmärksamma på vad som pågår och varna dem. I allra värsta fall kommer de här tio männen dra in oss alla i en svår olycka. Kreml behöver inte många människor för att dra igång spelet.

I Donetsk försäkrar den proryske “premiärministern” att alla tillfångatagna mår bra. Han ska tala med gruppen som tagit dem till fånga.

Statsministern i Kiev säger å sin sida att de som sköt ner helikoptern gjorde det med luftvärnsrobotar. Var kan de komma ifrån? Finns bara ett land: Ryssland.

I Ryssland säger utrikesminister Lavrov att ukrainarna måste sluta med de krigiska åtgärderna för att de ska kunna diskutera freden. I Ukraina svarar de att de ska fortsätta försvara sitt land tills de nått en fred. Sedan kan de börja diskutera.

-----

Estland är ju ett riktigt dataland. I Estland kan man sköta det mesta via datorerna. Rösta, kontakta myndigheter etc. och det med hjälp av en inloggning genom ID-kortet. Nu ska man erbjuda även människor bosatta i utlandet att få e-leg.  I slutet av detta år ska alla kunna söka det. De vill troligtvis skapa intresse för möjligheterna till bra IT-jobb i Estland. “Vi har väldigt många IT-arbetsplaster med höga löner men inte tillräckligt med folk.”

-----

De sista estniska soldaterna har kommit hem. De tackades av presidenten för sin gärning, och fick alla hedersbrev.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0