maj 9, 2014. Ryssarna firar i Estland.

 Blommor vid Bronssoldaten, och en liten estnisk flagga.

Mängder av gratulationer i den ryskspråkiga tidningen Viru Prospekt som ges ut i Nordöstra Estland/Ida- Virumaa med anlening av firandet av segerdagen. Gratulationerna pyntas bl.a. med bilder av hammaren och stjäran, Bl.a. är det Keskerakonds parlamentsledamot Yana Toom, som dekorerar med en bild av sig själv och blommor. Just den Yana Toom, som förnekar att hon samarbetar med Putins parti.

Jag antar att vi aldrig kommer få höra att anklagelserna mot Estlands behandling av ryssar är helt fel, men just sådanan här saker visar att de rysktalandes stora frihet och möjlighet att uttrycka sina åsikter är större än många grupper har möjlighet till i  Sverige. T.ex. vi som försöker tala om att det har ljugits friskt om Estland sedan 1945.

Och igen: Tänk er en nazistgrupp i Israel som i en tidning hyllar Hitler eller som har Hitlervänliga demonstrationer! Som firar Förintelsen.

-----

Justitieministeriet i Tallinn har bestämt att de ska översätta de viktigaste lagarna till ryska. Det är justitieministern Andrus Anvelt själv som har tagit initiativ till översättningen.

Det gäller de viktigaste lagarna när det gäller vardagslivet. Egentligen vet ryssarna vad som gäller i Estland, men de skyller på att de inte vet. 

-----

 
Rysslands ambassadör i Tallinn, Yuri Merzljakovi, säger att Ukraina måste registrera alla nazisterna.

Han jämför också villabranden i Odessa med branden i riksdagshuset i Berlin. Han menar att man åter måste påminna om domarna i Nürnberg. De får inte glömmas och brotten aldrig upprepas.

Men vi vet ju också att alla europeer (utom de rysktalande) är nazister/fascvister i ryssarnas ögon. Jag kan inte se likheten med att protestera mot att några galningar vill stjäla en del av deras land och det som det nationalsocialistiska Tyskland gjorde sig skyldig till. Det är helt enkelt så att om man vill något, då har man rätt att förändra all sanning och erfarenhet till just det man önskar. Det här har de tidigare ockuperade länderna vetat sedan de ockuperades; men Väst har inte velat höra. Vi har så tydligt talat om att numera är alla så kloka och förståndiga att de inte vill ha krig igen. Ni vet: “Aldrig mera krig i vår tid!”

-----

 Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen intervjuas också i Postimees. Han säger att Väst och Nato arbetat för ett ökat samarbete med Ryssland efter Sovjets fall. Sakta men säkert har samarbetet ökat, men nu är det slut. Och på frågan vad som kommer hända i Balikum, svarar han att vi överger aldrig ett Natoland. Vi har redan gjort en del och vi kommer öka våra resurser, men hur vill han inte säga nu. Bträffande Sverige och Finland säger han att länderna samarbetar mycket med Nato; vi har gemensamma övningar, och de är välkomna när de vill, men det är deras eget beslut.

-----

Vad är det mer som Putin måste göra? Han ska ju se till att Ryssland blir ännu mäktigare. Han vill att all nesa som Sovjet drabbades av ska betalas tillbaka. Med ränta.

Han ska börja kolonisationen av månen år 2030. Pengarna till detta räknar han med att privata investerare satsar. Också Kina, Japan och Indien ska delta. En klar markering att nu är samarbetet med Väst slut. Han lipar åt oss.

Allt detta skriver Postimees om i dag. När ska Sovjet betala sin skuld till Estland såsom Tyskland betalade till Israel?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0