Nov 21, 2014 Läger för ryska ungdomar där syftet är att hjärntvätta dem

 

Det händer verkligen många fruktansvärda saker i världen just nu. Förutom alla krig som pågår får vi också uppleva återuppståndelsen av det kalla kriget. Jag tror att vi borde förstått vad som var på gång när Putin sa att nittonhundratalets värsta geopolitiska katastrof var Sovjetunionens fall.

Det uttalandet betydde helt enkelt att han fått den viktiga uppgiften att återställa Sovjetunionen, styrkan, militären, gränserna och kulturen.

Det är en katastrof för alla dem, som trodde att de började ett nytt och mer humant liv då, när Sovjetunionens makt över dem försvann.

Nu får vi veta att i Ryssland har de startat läger för ryska ungdomar där syftet är att hjärntvätta dem, och göra dem beredda att skrida till verket när de får order om det.

Detta gäller ryska ungdomar i Ryssland samt i de numera fria staterna som tillhörde Sovjetunionen. Alltså även rysktalande ungdomar i Estland. 10 ungdomar från Estland deltog i lägret i augusti 2014. De blev då indoktrinerade i sovjetisk ideologi på det som benämns Socialistiska krigslägret.

Estniska säkerhetspolisen Kapo säger rent ut att det handlar om hjärntvätt.

Det finns en propagandafilm, som visats i det estniska TV-programmet Pealtnägija. Där talar man om att det gäller "trivsam samvaro med ryska ungdomar från hela världen."

I TV intervjuas rektorer från två ryska gymnasieskolor där deltagarna går. Båda förklarar att de kan inte förbjuda någon att delta; "På fritiden gör de vad de själva vill." Men de ogillar ändå deltagandet. Estland är ett fritt land och folk får göra vad de vill!

Så visas ett stycke av propagandafilmen, och vi ser hur ungdomarna tränar prickskytte med ryska kalasjnikov. Alla är klädda i soldatuniformer.

Dessutom ser vi folkdansare och lite andra nöjen.

Här ska de lära sig att älska sitt fosterland och sin historia. De ska kunnas försvara sitt land både med och utan vapen. När de ska benämna "fosterlandet" säger de Post-Sovjet. Vi hör dem glatt sjunga en sång med texten: "Jag tjänar Ryska federationen. Hurra! Hurra! Hurra!"

TV-programmet fortsätter med en intervju. Kapo-chefen säger bestämt, att det handlar om hjärntvätt av ungdomarna. Man försöker vaccinera dem med kärlek till Ryssland och Sovjet.

Så propagandan igen: ungdomarna sjunger: "Sovjettanken förenar åter våra skingrade vänner!

Då och då hissas vissa av flaggorna, bl.a. den estniska, upp ner utan att någon reagerar synbart.

Ungdomarna i sovjetiska uniformer lär sig paradera och håller minnesceremonier vid sovjetiska viktiga dagar och lär sig att Andra världskriget började 1941.


Alltså: Alla flaggor vajar. Ungdomarna kläs i sovjetisk uniform, olika parader o minnesceremonier hålls för sovjetiska bemärkelsedagar och präntar andra världskriget började 1941

Viktig är känslan när alla går tillsammans igen.

Ytligt sett kan allt nästan jämföras med scouternas jamboree, men skillnaden är att deras läger och samvaro går ut på fred, vänskap. Och inga krig mellan länder. D.v.s. raka motsatsen. Detta är inget vänskapsläger utan ett krigsläger där de får lära sig att fascisterna ska dödas. Och fascisterna är alla människor i Väst.

I Estland talades det inte så mycket om de här lägren. De sågs mest som kuriosa.  Visst, esterna säger att de kommer att slåss "av bara helvete!", men ändå har många ett naivt betraktelsesätt. Det ändras förhoppningsvis när det här nu blir allmänt känt.

Elever från estniska Maardu tillbringade tio dagar i Odessa. Där lärde de sig hur man kan döda en person med bara ett slag, och hur man dödar någon med kniv. Vi ser hur en flicka instrueras.

I dag har den ryska hjärntvätten kommit längre än till Maardu. I Kirgistan var det sex deltagare från Pae, tre från Tartu och en från Maardu. Alla från de ryska gymnasierna i städerna. En av ledarna var en gymnastiklärare från Estland. Hon har beskrivit på sociala media om hur fantastiskt roligt det var och är på lägren.

 Utbildningsminister Ossinovski, med ryska rötter, är oerhört frustrerad. "Det är helt förskräckligt! Att folk deltar i sådana läger och lär sig att vi lever i en fascistisk stat, det måste bekämpas! Men ännu värre är, att en lärare från en estnisk skola förmedlar sådana lögner."

Han fortsätter: "Vi lever i ett liberalt land, och kan därför inte säga åt folk vad de ska göra. På sommarlovet är det tillåtet att resa vart man vill. Men om man reser dit som lärare, då följer man inte läraretiken. Man får helt inte arbeta med att hjärntvätta elever."

Filmen visar tre unga män med kalasjnikovvapen och militäruniform. En av de unga männen, från årskurs 9, skriver på Facebook att bilden är tagen i Ukraina, och att han med glädje dödar fascister där. Senare medger han att det är fel. Bilden är tagen i det socialistiska folkliga gemenskapslägret. Pojken heter Nikita. Han var alltså en av deltagarna som accepterade den upp och nedvända estniska flaggan, som betyder så mycket för alla ester, men inte för Nikita, tydligen.

Ossinovski talar i TV igen. "Många barn i lägret är bara 13-14 år. De är för unga för att förstå vad allt detta betyder. De lyssnar okritiskt. Det är oerhört viktigt att skolorna diskuterar detta och får dem att förstå hur farligt allt detta är."

Lägren är helt jämförbara med hitlerjugend-lägren. Och visst finns det också vissa likheter med ISIS värvningskampanjer.


Kaopchefen menar att de här ryska ungdomarna mycket väl kan vara framtida kollaboratörer, som kallas in "vid behov". (Man kan jämföra dem med de avslöjade ryska spionerna i New York häromåret.)

Bakom lägren står bl.a. ryska militära säkerhetstjänsten, Inrikesministeriet, de stora affärsföretagen, statens stora propagandakanaler, tidningar, tv.  I Estland Började det i Maardu linn, och sedan spreds ryktet om dem till Tallinn och Tartu..

Kapo har tagit på sig uppgiften att prata med deltagarna. De förklarar för dem vad det är för läger och dess syften. De samtalen började redan i september.

 

I Tallinn har de ryska skolorna haft som tradition under senare år att  fotografera förstaklassarna under en tavla med Sovjetsymboler i Marjamäe museum. Tavlan ska nu täckas över. Mer om detta senare.


Här är TV-programmet:

http://www.postimees.ee/2998493/pealtnagija-paljastas-kuidas-kreml-eesti-lastest-endale-lojaalseid-sodureid-ette-valmistab





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0