nov 27, 2014 Vad är det som händer?

Vad är det som händer? Har verkligen inget förändrats under vår tid. Vi som var så säkra på ett en ny tid brutit ut när den andra världskriget definitivt var över 1991 och 1994, när så många nya stater uppstod. Bl.a. de där små staterna som dök upp så nära oss. De som vi glömt att de någonsin funnits.

Nu är så mycket tillbaka till den gamla oroliga tiden, när man inte visste något, men hela tiden kände oron att snart… snart…

Vi fick höra på radion i går att i Letgalian, i Lettland, kostar det pengar att se på lettisk TV, men det kostar inte ett öre att se på rysk TV. Vad gör då den del av befolkningen som har dåligt med pengar, och som dessutom är rysktalande? Ja, naturligtvis. De ser rysk TV. Vad får de se?

Program om det fantastiska Ryssland. Den gamla fantastiska kulturen. De ortodoxa kyrkornas lära och de stämningsfulla gudstjänsterna. Hela Ryssland är helt enkelt ett paradis.

Ett paradis.

Det var precis så det hette i Sovjetunionen. Sovjet var ett famtidsland. Där levde man bäst. I västvärlden var alla människor fattiga och allihop ville flytta till Sovjet. Dessutom  hade de hela tiden vapen riktade mot det paradisiska Sovjet. Allihop var bara en massa onda typer.

Vi är alltså tillbaka i den svåra tiden. Det var ett kliv framåt 1991 och 1994 och nu mer än tjugo år senare tar världen två kliv tillbaka. Det är ingen perestrojka; ingen glasnost.

 

I Ukrainas östra del visas också bara rysk TV. All annan TV är avstängd. De får precis samma lögnaktiga påståenden till livs där också.

 

Det är ju inte särskilt svårt att lista ut vad Putin m.fl. tänker. Men jag är verkligen förundrad över att de tre lilleputtländerna (jämfört med världens största stat) kan vara intressant för den makten.

Jo, det är stoltheten det gäller. Man kan ju inte förlora. Nu ska Putin ta tillbaka alla stater som tillhörde Sovjet. Vi får se hur det går. Tror han på löftet från Nato och USA att aldrig överge Estland?

 

Hur lever de på Krim numera? Har de fått det bättre ekonomiskt? Är de friare? Jag vet faktiskt inte, det enda jag säkert vet, det är att tartarerna åter känner sig tvingade att fly landet.

 

Läs: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/putin-valjer-vag-i-europas-historia/

Den handlar om Putin, Hitler, Stalin och lögner.

 

Gorbatjov har satt en diagnos på Putin. När han presenterade sin bok “Efter Kreml” i vilken han använder ett kapitel åt Putin, sammanfattar han:

Han lider av det jag en gång led av: Storhetsvansinne. Han ser sig själv som Gud, eller ur hans synpunkt: som Gus ställföreträdare på jorden.

Gotbatjovs bok handlar annars om tidigare tryckta artiklar, framträdanden och intervjuer som handlar om honom själv.

 

Gari Kasparov utsåg  förra torsdagen Putin till envåldshärskare, och säger att inte ens Adolf Hitler hade den enorma makt som Putin har i dag. I väst förstår man inte hur Ryssland fungerar, och Väst måste lära sig att Putin, precis som det nationalsocialistiska Tyskland, bara kan besegras där man sätter hårt mot hårt. Hade Västmakterna stoppat Hitler vid annekteringen av Elsass-Lothringen är det tveksamt om Andra världskriget börjat som det gjorde mellan vapenbröderna Stalin och Hitler.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0