Nov 29, 2014. Nej vi är inte lika allihop.

Nej vi är inte lika allihop. Det finns så mycket i vårt sätt att tänka som gör stora skillnader, och det kan mycket väl vara saker som vi inte direkt uppfattar.
Europaparlamentarikern, Yana Toom, som ska representera Estland, men även har tagit på sig att representera Ryssland, säger i dag i tidningen Ohtuleht:
 
Yana Toom
 
Vi är alla estländare, trots att några talar ryska.
 
Nej fru Toom. Så enkelt är det inte, Man resonerar så i Sverige också när det gäller människor från andra länder. Men, det är inte bara språket som skiljer sig, det är också tänkandet och vanorna. Ett exempel är det som den estniske TV- och radiojournalisten Neeme Raud berättar om i samma tidning. Han bytte arbetsfält i somras. I flera år var han stationerad i New York, men flyttade över till Moskva. Han fick hyra en lägenhet där av den turkmeniske ägaren.
Allt var frid och fröjd tills för ett par veckor sedan då det knackade på hans dörr. Det visade sig vara fastighetsägarens son, som berättade att han grälat med sin far och nu hade bestämt sig för att flytta in i just den här lägenheten, eftersom han äger hälften. (!?)
Neeme Raud flyttade tillbaka till Estland istället för att bråka.
Neeme Raud.
 
Det var ingen engångsföreteelse. Precis så gick det till i städerna i Estland under ockupationen. Det knackade på dörren och någon visade ett papper på att han blivit tilldelad ett rum i just denna lägenhet. Staten hade då lagt beslag på alla privata lägenheter, så ingen kunde protestera. Det var då främlingar flyttat in i mina svärföräldrars lägenhet, främlingar som hade alla rättigheter och familjen fick bo där det blev plats över. Tanja berättade att hon klarade sig därför att alla trodde hon var ryska eftersom hon talade det språket som en infödd, så hon fick behålla en säng.
Eller som Anne berättat. När hennes familj skulle flytta in i den enrumslägenhet de blivit lovade av Moskva (faktiskt!), då fick de höra att lägenheten blivit upptagen av "någon annan". De fick fortsätta att dela boende och liv med främlingar en lång tid. (I slutet av 1950-talet)
 
Och så några fler citat:
 
Senaste från Putin:
1. Modernisering av krigsmakten går före allt annat.
2. Ryssland är den enda fria demokratiska staten i världen där medborgarna har rättigheter att opponera mot regeringen och där all opposition är tillåten.
 
Kanske han pratar i sömnen ibland?
 
Alexander Röklin på den opposotionella webtidningen ej.ru säger i Tallinn att
Kremls propaganda i världen kommer helt enkelt inte vara möjlig att hålla vid liv, eftersom den är så dum, att det är omöjligt för en normal människa att tro på den. Mig förvånade emellertid att den ryska propagandan inte blir utskrattad i världen, säger han.
 
President Ilves:  
Den ryska propagandan skapar parallellvärldar. 
Det är två olika synsätt på vad som hänt rent historiskt och vad som sker i nutiden. Uppgifterna i historieböckerna stämmer nästan inte alls. Estniska Undervisningsministeriet har upptäckt att det i de ryska skolorna används ryska böcker med dessa felaktiga uppgiofter, och arbetar med att förbjuda de böckerna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0