nov 5, 2014 Ett besök i Simuna

Vi tog en biltur till Simuna i dag. Det är ett samhälle som tillhör Väike Maarja kommun. Där finns en stor herrgård.
Jag har tidigare berättat om när vi var i kyrkan och om den gången vi besökte en man som, vilket vi inte visste, var KGB-are i kommunen.
 
Nu var vi bara där för att se om något hänt. Om samhället förändrats sedan vi var där senast.
 
1 januari 2011 bodde 454 människor där. Det är alltså ett litet samhälle, men den har en stor herrgård. Den började byggas 1679 och ombyggdes 1890. 
En vacker bild från en vacker dag, och en som gården såg ut i dag.
 
Men byggnaderna för övrigt är blandade. Vi körde fram till några hus från sovjetåren, som det finns så mycket av. Under ockupationen hyrde man lägenheten, och när landet blev fritt fick man sin lägenhet som en gåva. Problemet med den eleganta gåvan är bara, att när huset behöver renoveras måste alla betala sin del. Och med en pension på 400€ blir det inga pengar över till sådant. Följden är att husen förfaller.
Här ser man tydligt hur fukten och möglet missfärgar fasaden. Hur sjuka blir de som bor där inne? Det finns ina pengar att få från socialen för ombyggnad, och ingen vill egentligen betala något för att äga en sådan lägenhet. Jag tycker det är ett stort bekymmer. Dessutom är husen dåligt ventilerade eftersom värmen inte kostade något tidigare. Det gör den nu. Bekymmersamt mycket för en pensionär. Jag minns den mormor som skulle ta hand om sitt barnbarn när mamman dött i Estoniaolyckan. Hon hade inte råd! Hon hade inga pengar. Hjälp till sådant går att få numera, men inte då. Man hade inte hunnit rusta upp hela förfallet på så kort tid.
 
Men.
Det finns vackra hus precis bredvid de andra. Se bara:
Så välskött och nyrenoverat. Det ger hopp för alla ester.
 
En familj har rustat en liten tillbyggnad på herrgården:
 
Det syns inte, men bakom det gröna staketet finns en fin odling, och på skylten står:
Varning för hunden. Katten är inte heller att lita på.
 
Här finns också upprinnelsen av Pedjafloden. En liten byggnad är ett minnesmärke som man ska besöka! Floden är 122 km lång, och går från Simuna till sjön Võrtsjärv södra Estland och vidare förbi Tartu.
 
 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0