Okt 18, 2014. Tack Maria Schottenius för din artikel.

 

I Dagens DN Kultur skriver Maria Schottenius mer om vad som egentligen skrevs om Sofi Oksanen:


Nationalist, fascist, kommunist. Here we go again. Tillbaka till kalla kriget.

Författaren Sofi Oksanen har hamnat i en korseld där gammal Sovjetpropaganda daterats upp och där hennes estniska skildringar anklagas för att vara nationalistiska.

 
Jo Eggen

Den norske poeten Jo Eggen i den norska tidskriften Vagant analyserar Oksanens böcker.

”efter att ha använt tid och krafter på tre antisovjetiska propagandaböcker av Sofi Oksanen” ger han sig på henne.

Jo Eggen anser att Oksanen medvetet vilseför läsarna till vad han kallar högeresternas fördel och sovjetesternas nackdel.

Vad menar Eggen med "sovjetester? De var ju alla Sovjetester under ockupationen. Eller talar han om gamla ryska fångvaktare, NKVD/KGB-människor eller vad?

 Thomas Steinfeld

Uttalanden från kulturredaktören för Züddeutsche Zeitung Thomas Steinfeld skriver att vi alla läsare förgapat oss i en författare som sysslar med reaktionär ”landsbygdskitsch”. Och där ”alla förbehåll gentemot nationalro- mantiken och dess förvandling till ’Blut und Boden’ -litteratur tycks vara som bortblåsta”. Dessutom beskyller Steinfeld Oksanen för rysshat. 

Så är det. När man beskriver esternas lidanden handlar det om “rysshat”. Ja, kanske, på sätt och vis. Man talar sanning om hur livet var i det land som tagits över av ryssarna och där de berövat esterna deras människovärde. De var återigen “andra-rangens” människer eller “icke-ryssar”.

Esterna "hatar" inte ryssarna nu efter ca 25 år mer än judarna hatade tyskarna 25 år efter världskrigets slut. Dessutom har Tyskland bett om ursäkt för sina brott mot dem. Mot esterna får man tydligen göra vad som helst.

 

Stefan Ingvarsson 

I Sydsvenskan gick sedan skribenten Stefan Ingvarsson i polemik med Steinfeld och sa sig vara misstänksam mot de människor som tycker att sovjetisk och rysk aggression mot grannländer måste ”sättas i ett sammanhang” och ”nyanseras”. Att kalla kritik av Putin för hat ”är verkligen att lägga sig i rät linje med den nuvarande ryska utrikespolitiska propagandan”, skriver Ingvarsson.

Thomas Steinfelds kritik går ut på att Oksanen kör med fula trick, nationalistiska skamgrepp på en naiv läsekrets som har glömt sin historiebok.

 Vilken historiebok menar han. Den som används i de ryska skolorna i dag?

Ja, det är den åsikten vi tampats med hela våra vuxna liv, Ants och jag. Propagandan från Sovjet/Ryssland var så stark och genomgripande att om man ville, så var det bara att tro på lögnerna. Det är just det som är så farligt, och så förrädiskt enkelt. Tro bara. Tänk inte. Undersök ingenting. Det sägs, det jag vill ska sägas, och sedan är allt annat lögn. - Vi vet ju helt säkert, att vad det än stod/står i historieböckerna, så utsattes esterna för ett fruktansvärt övergrepp! Vi vet det, eftersom vi talat med så många, läst så mycket och för att vi var åsyna vittnen till livet i landet 1978. Det var inte en rolig upplevelse!

Oksanen skriver inga partiska skrifter! Att påstå det är däremot mycket partiskt, okunnigt och grymt.

Det var ju så, att esterna som kom till Sverige aldrig fick rätta till propagandapåståendena i svensk media då, och det fortsätter nu också. Om de fått berätta vad de varit med om under det första sovjetockupations-året då hade förhoppningsvis fler förstått vad som hände i Sovjetunionen.

Jag ber de här ignoranta skribenterna förklara hur de skulle ha reagerat om de blev berövade sitt människovärde, sina ägodelar, sitt arbete, sina pengar; tvingades ta emot främlingar i sitt hem, och fick bevittna hur deras släktingar (eller kanske de själva) blev skickade mitt i natten med 20 minuter att packa tillhörigheter för en resa, som de inte visste var den skulle sluta eller hur länge man skulle vara borta. Många av dem kom aldrig tillbaka. Hur skulle de ha reagerat om det plötsligt inte fanns mat i butikerna, om de aldrig visste säkert vem som kunde ange dem (Är det de sovjetester de talar om?), vilket skulle betyda att de förhördes och torterades. Vanliga människor. helt vanliga människor. Som Ants farmor, och så många andra jag redan berättat om.

Nej!!! Det är ingen högerpropaganda, trots att så många vill ha det så. Det är det estniska folkets historia!

Att de var fascister har kommit från Stalin och Moskva. De har aldrig tillhört en fascistisk organisation, någon sådan har aldrig funnits i Estland! Några var uppenbarligen nazister. De som hjälpte tyskarna i deras förintelse. De är döda för länge sedan, och kan inte straffas. Ska vi straffa alla nazister i Sverige också och deras efterkommande barn och barnbarn? Ska vi straffa alla kommunister som orsakat så mycket fruktansvärt elände också?


Jag tänker på när jag blev tipsad om att läsa Jakob Steffenssons böcker om Runöborna. Att de alla röstat för Sovjet 1940. När jag sedan frågade ett barnbarn till en flykting hävdade hon att det inte var så. Det var lögn. Jag konfronterade min sagesman, som svarade: “Det är högerextremisterna som säger så! Tro inte på dem.” Jaha, men inte kan väl högerextremisterna på Runö ha röstat för Sovjet? Då kan påståendet inte vara sant…

Förresten varför kallar dagens vänstermänniskor alla nationalsocialister för fascister? Vet de orsaken? Annars bör de ta reda på det!

 

Ett citat:

Den sk Molotov-Ribbentrop-pakten mellan Tyskland och Sovjet förde Estland till Sovjets intressesfär. Hösten 1939 tågade Röda armen in i landet. Nargö, Rågöarna och Odensholm blev fästningsområden och befolkningen tvingades att lämna öarna.

http://www.stmikael.ee/index.php/sv/historia/112-eestirootslased


Alltså: tvingades lämna öarna, sin hem och sitt arbete. Tror vi att det var frivilligt och under hurrarop?


Så är det med alla idiotiska påståenden. Så vänder man på sanningen. Som Putin ungefär. Man säger det man vill, och alla andra ljuger eller ska man i alla fall inte lyssna på.


Tala med esterna. Låt dem berätta om sina liv. På sitt eget språk. Tala med tillräckligt många från olika platser i landet. Försök att dra en slutsats av det du fått höra. Jag har gjort det.

 

Att det finns människor som dessa naiva eller beräknande lögnare, är inte bara bedrövligt, det visar tyvärr också, att det aldrig kan bli någon konsensus eller fred mellan tyranner och demokrater.

Tack Maria Schottenius för att du tog upp det här! Att håna dem som ligger är en dödssynd! 

Jag ber alla försöka förstå, att det som hände i Estland ,Lettland och Litauen 1939 aldrig mer får hända!!

Läs mer om estlandssvenskarna här: 

http://www.stmikael.ee/index.php/sv/historia/112-eestirootslased

(eller i min blogg) 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0