Sep 3, 2014 I dag dag kom president Obama till Tallinn.

För några år sedan läste jag i någon tidning att ryssarna inte kan förstå hur EU och Nato kan intressera sig för de där små länderna i Baltikum. De försökte få organisationerna att lämna de betydelselösa åt dem istället. 
 
 
 I dag dag kom president Obama till Tallinn. I hans tal vid presskonferensen gjorde han klart för oss varför det är så, att de små länderna, speciellt Estland, är viktiga. 
 
Först måste vi förstå Estlands situation 1991. Landet ockuperades av Sovjet/Ryssland 1940. Det var en brytpunkt för esterna. Allt förändrades. Allt det landet skapat under sina fria tjugo år raserades. Man fick levnadsvillkor som var sämre än de man haft före friheten. Den osäkerhet man levde i varje stund var omänsklig. Så ska man inte leva i vår nutid. Aldrig mer.
 
Vad gjorde man? Esterna tog genast tag i alla problem, ett efter ett. Det första och viktigaste var att aldrig hamna i samma situation igen. Efter bara några år var de medlemmar i Nato. Ytterligare några år senare var de medlemmar i EU. Då hade den fria världen gett dem skydd.
Men de skapade ett skydd själva också. Militärutbildningen är viktig. Som ett av få länder i Nato når de upp till kravet på att 2% av BNP ska gå till försvaret. De har alltid deltagit i de uppdrag som tilldelats dem av Nato och FN. De har skött dessa uppgifter mycket bra, och är väl sedda bland de andra. Att de dessutom har klarat att modernisera infrastruktur, utbildning, administration etc. är också förnämligt. 
 
Inte förrän 1994, efter tre år, lämnade de ryska trupperna Estland. Kan ni förstå det? Ockupantens soldater stannade i landet och de tyckte själva att det var självklart. De numera utländska soldaterna var alltså kvar och gjorde sina vanliga övningar; de hade ju alla sina vapen.
I Kreml tyckte de också att allt var bra. Jeltsin sa offentligt både ja och nej till att trupperna skulle lämna Estland. Vid ett tillfälle ställdes krav för att utrymma landet, och då ingrep USA! USA gav alla ryska officerare en voucher så de skulle kunna köpa en lägenhet i Ryssland, men de pengarna gick åt till sprit och annat, och soldaterna var kvar. Till slut lyckades Estlands president Lennart Meri i ett möte med Boris Jeltsin i Moskva utverka ett avtal. Det var alltså tre år efter befrielsen. 
När man vet detta, då blir det fullständigt självklart att esterna har agerat som de gjort för att säkra sin frihet. 
 
Nåväl. President Obama välkomnades stort i dag, ingen protesterade mot honom eller USA, alla var välkomnande. Det är tredje gången det lilla landet Estland får besök av en regerande amerikansk president. Finns det något annat litet land, som fått besök av den store allierade? Nej, det betyder att USA verkligen respekterar Estland, och ser esterna som goda partner. "Estonia will never stand alone!" Det är Obamas löfte, och det uppfattas nog i Kreml också. Han lovade också att de amerikanska förbanden i Estland ska bli större och komma oftare. "Det Ryssland gjort i Ukraina gör att vi förstår vikten av vår närvaro i östra Europa." Han sa också att den estniska basen i Ämari är ett under som flygbas. 
 
 
Men jag funderar så mycket på det där med att vissa stater anser att de har rätt till andra, små stater. Som ryssars syn på Estland. 
 
Så här är det. Esterna levde sitt vanliga liv tills tyskarna gjorde sina första erövringsförsök på 1200-talet. Sedan delades esternas område upp mellan tyskar och danskar. Och därmed började den stora inflyttningen. 
Tyska ordern blev starka och tog över den danska delen. 1346.
1561 tog svenskarna över den norra delen av området på esternas begäran. Polen och Danmark delade på den södra delen. 1629 var hela det estniska fastlandet svenskt och 1645 införlivades också Saaremaa/Ösel. Därmed var Estland en del av Sverige fram till freden med ryssarna 1719. Då övertog ryssarna landet fram till 1920 då Estland äntligen blev helt fritt. 
Alltså: tyskarna hade stora delar av Estland i drygt 300 år.
Danskarna under en kortare tid, liksom polackerna.
Svenskarna hade först delar och sedan hela Estland i drygt 150 år.
Ryssland/Sovjet i 250 år.
Tyskar har bott i landet och haft stor makt även under den svenska och den tsarryska tiden.
Under andra världskriget visade det sig att både tyskar och ryssar ansåg att området egentligen tillhör dem. Numera är det bara Ryssland som har de ambitionerna. Att esterna varit fria människor fram till 1200-talet är tydligen ointressant. 
 
Vem har rätt till ett landområde? Vad jag förstår, så är det i varje fall inte människorna som bott där i några årtusenden.
Men andra koloniserade länder då? Att Afrikas stater nu ska vara fria är självklart. Alla kolonialmakter har dragit sig tillbaka utan några kvarvarande krav. Vad är det som gör att Ryssland har anspråk på sina forna kolonier? Jag hörde så sent som i går, att Ryssland är intresserade av Narvaområdet, där det bor många rysktalande. Att de inte vill tillhöra Ryssland betyder inget. Eller som ryssen sa till den finska journalisten:
"Finland vill ju tillhöra Ryssland."
"Nej, det vill vi inte," svarade hon.
"Jodå. Det vet ju hela världen att ni vill. Dessutom talar ju de flesta finnar ryska." (??)
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0