Sep 8, 2014 Bland de aktiva i den estniska frihetskampen under 1980-talet fanns Edgar Savisaar

Det händer saker i Estland. En riksdagsledamot från Keskerakond, Aivar Riisalu, har bytt parti och är från och med i dag medlem i IRL istället. Och mycket mer. Men jag koncentrerar mig på ett av problemen.

 

 Aivar Riisalu

 

Edgar Savisaar.
 
Jag skrev för några år sedan att jag skulle vilja läsa Edgar Savisaars tankar. Jag förstår honom inte. Nu vet jag i alla fall lite mer. Jag måste börja där:

Bland de aktiva i den estniska frihetskampen under 1980-talet fanns Edgar Savisaar, född 31 maj 1950 i ett fångläger i Harku. Hans far bortfördes från hemmet den 8 augusti 1949, och sedan skickades modern till ett annat fångläger, och pga dessa datum är det osäkert om det är den rätte fadern som skickades iväg. Kanske är det en rysk fångvaktare som blev fader till lille Edgar. Moden återvände sedan till Estland med sin lille son.

Han är historiker och författare Han var aktiv i politiken under de sista ockupationsåren, och blev ambassadör i sovjet-estniska Folkkongressen 1989. Han innhade fler höga poster under 1980-talet. Den 3 april 1990 blev han ordförande för sovjet-estniska regeringen.

Han var alltså också aktiv i fredsrörelsen. Han sägs ha en förmåga att tala på ett sätt så att alla håller med.

Han bildade ett eget parti, Kesklerakond, vilket alltså är hans egen skapelse.

Men, det var inte ett helt fritt Estland han arbetade för, visar det sig. Hans tanke var att Estland skulle vara en fri republik i Sovjetunionen.

När Estland förklarade sin självständighet 20 aug 1991 blev han dock den förste statsministern. Hans regering avgick den 20 januari 1992 pga en fortsatt stor nedgång i ekonomin.

Istället blev han vice talman i riksdagen 1992-1995. Däefter blev han utrikeshandelsminister.

Han blev avslöjad när han i hemlighet spelade in andra politikers samtal på band, och hela regeringen fick avgå. Senare tog hans dåvarande sambo, Vilja, på sig ansvaret för inspelningarna och blev därmed dömd till fängelse.

14 oktober 2004 blev han borgmästare i Tallinn. 11 april 2005 blev han ekonomiminister i Andrus Ansips regering men återgick till boirgmästeriet 2007.

Det är arbetsuppgifter han haft, men sedan är det vad han gjort i det fördolda.

För att få fler röster i sitt parti lyckades han samla de flesta partier för rysktalande, som ser honom som talesman för deras intressen, och Keskerakond blev därefter det största partiet i Estland.

Savisaars ledarsätt är kontroversiellt. Många partimedlemmar har lämnat politiken eller bytt parti pga hans auktoritiva ledarstil. Andra anklagar honom för nepotism, korruption, intrigmakaeri, och att han står de ryska ledarna för nära.

Vi har kunnat läsa i tidningarna om hans besök hos Putins parti där han gjort överenskommelser som inte offentliggjorts; om hans anklagelser att premiärminister Ansip var skyldig till upproren under Bronsnatten 2007. Han var borgmästare i Tallinn då, men gjorde inget för att få dem som förstörde i staden att sluta (eftersom de var ryska ungdomar.)

Han anser sig ha rätt att ta ut en lyxbil på skattebetalarnas konto.

Han visar sig ständigt med nya, unga, blonda kvinnor.

Han har ansvaret för att ryssarna i Estland röstat in en rysktalande kviunna, Yana Toom,  i EU-parlamentet som går Putins ärenden.

För Tallinnborna har han skapat en särskild tidning, en TV-station och gratis bussresor inom staden.

Faktum är, att han inte längre har kvar sin säkra ställning i det parti han själv grundade, alltfler börjar mullra. Hans närmaste medarbetare Kadri Simson sa en gång, att hon inte kan byta parti, hon är för mycket ett ansikte för Keskerakond.


Esterna har gjort ett fantastiskt arbete för sin fria stat. Vad Edgar Savisaar kan ha gjort för att förstöra, det får vi nog veta så såningom.
Han säger att hans bäste vän är den numera avpolleterade ryske järnvähschefen, som i sin ungdom var en vidrig Pärnuhuligan, som slogs med esterna och skrek att de var fascister. De estniska ungdomarna fick ingen hjälp av ockupanternas milis, socialistisk term för polis. Om de är bästa vänner fortfarande, det vet vi inte. Ryssen var chef för arrangerandet av Putins OS i Sotji, men är numera avpolleterad. 
 
Jag kan tillägga att det problem som uppstått i presidentfamiljen är som det alltid varit. Det har kommit fram att presidenten förmodligen har en älskarinna. Det är så sorgligt att sådant ska behöva hända under de år någon är president.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0