April 15, 2015 Aktuaalne Kaamera o.a. nyheter

Nyheter från Estland:

Estniska hälsovårdssystemet har analyserats av Världsbankens expert Christoph Kurowski, som säger i en intervju med Marina Lohkile, att, trots de allvarliga problem som varit, har det gjorts ett mycket bra jobb (hittills med moderniseringen av sjukvården, efter sovjetockupationen) men det krävs mer tid och ansträngningar för att äntligen bli av med bördan av det sovjetiska sättet att tänka och fortsätta utvecklas.

--

Kanske har man hittat orsaken till övergödningen i Östersjön! Igen. En undersökning presenteras i Expressen:

POLESSK-GUSJEV. Här visar Expressens undervattenkamera sanningen om miljökatastrofen i Kaliningrad – bara 30 mil från svenska kusten.

En sörja av mänsklig avföring, bindor, olja och gifter från närmare en miljon människor forsar dagligen ut från nybyggda reningsverk och förgiftar Östersjön.

Det här är en del av ditt badvatten i sommar.

/.../

Ett annat avloppsreningsverk som underkänts är det i Gusjev längre österut, som togs i drift 2013. EU har investerat drygt 30 miljoner kronor i projektet som ska rena avloppsvattnet från närmare 30 000 invånare. Från verkets utlopp ser vi avföring tömmas rätt ut i en lokal flod, som senare leder ut i Östersjön. Det luktar illa och ser förskräckligt ut. Längre upp ser vi bindor, flaskor och annat avfall ligga på marken runt avloppsröret. Här var oljehalten i det så kallade renade vattnet 3 800 gånger högre än den tillåtna. I rapporten jämförs det med att hälla ren bensin i floden.

Läs hela artikeln här: http://www.expressen.se/nyheter/har-ar-en-del-av-ditt-badvatten-i-sommar/

-----

Aktuaalne Kaamera i går:

Till skillnad från i Sverige får alla ta del av vilka som kandiderar till rektorsposter i Estland. I går visades de som vill bli rektor vid Tallins teknologiska universitet (TTÜ), som inkluderar t.ex. förre utbildningsministern  Jaak Aaviksoo.       

 
Jaak Aaviksoo

 

Studenterna tycker det är bra att de får veta i förväg hur deras rektor tänker arbeta, och de är mycket nöjda med kandidaterna.

Jag reagerade för i AK att eleverna på TTÜ lämnar in ytterkläderna i bemannad garderob, så att de är bevakade.

--

President Ilves har gjort en intervju där han oroar sig för att det tar 4 dygn för Nato att komma och försvara landet.

 Den tyska försvarsministerna, Ursula von der Leyen, kom till Estland i går.  Hon försäkrade att de tyska trupperna kommer mycket snabbt. Hon ville verkligen lugna presidenten och alla ester.

--

Transparency International (TI) är en organisation över hela varlden, som ska undersöka korruption och säkerhet i alla länder, även Ryssland. De har nu blivit klassade som utländska agenter i Ryssland, och måste avsluta sin verksamhet där, och försvinna från landet..

Putin säger kämpa mot korruption men inte genom utländska människor som i TI.

52 organisationer verksamma i Ryssland har nu förklarats som utländska agenter och tvingas el. tvingats ut ur landet., eller upphöra med sin verksamhet.

--

Estland har flest museer räknat per capita. En ny bok har getts ut i ämnet.

I Tartu byggs en ny byggnad för Folkmuseet/Eesti Rahva Muuseum. Det är en modern byggnad, stor, med glasväggar. Många olika lokaler för specifika ämnen. T.ex. kommer där att finnas en lokal för den  finsk-ugriska kulturen. Allt ska stå klart till slutet av 2016.

--

I Pala, Jõgevamaa, står Estlands äldsta ek, som är ett nationens landsek. Den ska vara 1000 år. (Kan et vara möjligt?)

--

Den roliga nyheten i går, det som alltid kommer sist i Aktuaalne Kaamera, var en stor grupp manliga dansare, som hade en stor uppvisning. De dansar och leker och allt är fantastiskt populärt. Man riktigt dansar av glädje.

Här är ett exempel.

http://www.ohtuleht.ee/576595/video-mehed-tants-ja-korged-kontsad

_____

Och så till sist. jag skrev nyss om att: nu kanske något görs åt fattigpensionärena i Sverige, eftersom det också finns invandrare bland dem.

I går hörde jag på ekot, att det är många invandrare som har låg pension, så något måste göras.(sic)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0