April 2, 2015 :2 Putin hotar Baltikum.

 

Vi läser i DN i dag att Times har tagit del av anteckningar från ett hemligt möte!

Putin hotar med kärnvapen i Baltikum.

Estland, Lettland och Litauen, som alla är Nato-medlemmar, har sedan länge varnat väst för att Moskva har ambitioner att återta territorier som tidigare tillhörde det gamla Sovjetimperiet.

Hur ska vi reagera? Med oro, naturligtvis. Vi har sett Putin förr använda sina vapen i de länder som tidigare tillhörde Sovjetunionen. För att citera Gorbatjov: Putin känner sig som Gud, och han gör som han vill.

Apropå det jag skrev i går:

I Estland lämnar man inget åt slumpen, så gott som alla aktiverar sig för att vara med och försvara sitt land. Som sagt: de känner till alternativet.

 Men jag undrar: om Putin skulle släppa en atombomb över ett baltiskt land, hur mycket skadas i hans eget land och hur många av hans ryssar dör och skadas, det som han säger sig försvara i alla svåra lägen? Är vi inte där igen, att det är bara den egna personen och den egna makten som verkligen har någon betydelse? "Jag får kriga, hota och döda som jag vill, men de andra, de ska inte vara dumma mot mig." Eller så.

Visst var det så, att Ryssland var del av Natos Partnerskap för fred? Förbundet där även stater som inte är medlemmar i Nato är med i diskussionen om fred i världen. Varför lämnade de förbundet? Det hände när de använt sina vapen i Georgien. Vilka andra stater i Västvärlden har startat krig efter andra världskriget. Bara de som inte befriades 1945, de som levde bakom en järnridå nästan 50 år efter fredsslutet. Men inte alla. I Estland förekom inga vapen i striden för frihet, och i Lettland var det Moskva-makten som dödade.

I Sverige var många helt övertygade om att det aldrig mer skulle bli krig i Europa. Vi sålde ut vårt försvar och är nu helt oförberedda på krig. I Estland kommer de aldrig lita på sin stora granne i öster. De vet. De har levt i den kulturen. För dem är det ingen överraskning det som händer i Ukraina. Deras inträde i Nato och EU är deras livförsäkring. Och ändå! Alla ester i möjlig ålder är beredda att försvara sig vid behov.

Putin skyller ju alla strider på Väst. T.o.m. Sverige har blivit anklagad för att ha orsakat kriget i Ukraina. Det var under Saudikrisen och då passade det bra att svärta ner vårt land. På något sätt finns det logik i vansinnigheterna. Ryssland är det mest oskyldiga land som finns på vår jord.

Förresten, när hotar Finland Ryssland med krig och förödelse om ryssarna uppför sig illa mot de 70.000 finländarna som bor kvar  i Karelen efter ockupationen?. Visserligen har 20.000 finländare lämnat Karelen de sista åren. Har de blivit illa behandlade eller vad? Finland borde skicka in små gröna gubbar i Karelen för att kontrollera.

      

 Presidentparet på besök i Setumaa.

Och vad skall Estland göra med östra Setumaa? Det tillhörde Estland innan den sovjetiska ockupationen, under frihetstiden. Helt enligt det fredsavtal -där Lenin lovar evig fred mellan Estland och Ryssland- som skrevs under av de ryska kommunisterna 1920 i Tartu. Där bor tiotusentals Setukeser, som är ordotoxa men ESTLÄNDARE. Hur skall vi skydda dom? (Läs om setukeserna på min blogg:http://karinsestland.blogg.se/category/besoket-i-setumaa.html

Genom att hota Moskva med krig om de behandlas illa?

Tja, varför inte. Vi är ju fascister och krigshetsare enligt Zirinovskij och Kreml. Och Kreml menar ju att vi ständigt hotar Ryssland med krig!?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0