April 28, 2015 Aktuellt just nu.

Aktuaalne Kaamera i går kväll.
 
Estland ska ge hjälp till Ukraina. Bl.a. ska man skänka hjälmar av högsta klass, en estnisk specialitet.  Esterna har ju också stora kunskaper i cyberkrig (efter der som hände under Bronsnatten och en tid därefter), nu ska de lära ukrainare hur det fungerar.Sjukvården ska få utbildning i kontakten mellan patienter och personal. Det tycker jag låter bra. Under åren meklan Ants sjukhusvistelse i Tallinn 2007 och min i Rakvere 2009 uppfattade jag att det hänt en del positiva saker. Det var bara en läkare som var otrevlig på sovjetiskt sätt. En receptionist 
i ett av sjuklhusen i Tallinn 2006 var också synnerligen otrevlig i tonen. Hoppas de inte glömmer den personalen.
 
 
Man har nu insett hur viktigt det är att gränserna är stängda mot icke-EU-länder, alltså mot Ryssland. Man måste se det området som en möjlig stridszon och gränspolisen ska överföras till krigsmakten. Även om man såg vad som hände i Tjetjenien reagerade esterna inte riktigt. När kriget i Georgien skedde, då reagerade esterna, och förberedde förändringar, men de gick inte tillräckligt fort. Nu är det krig i Ukraina, nu är det bråttom. Vad som helst kan hända. Det måste vi följa upp.
 
Nu börjar de estniska studentskrivningarnas tid. Första området har börjat denna vecka. Det gället att besvara frågor och sedan skriva en uppsats. Nästa vecka är det språkskrivningar, och därefter matematik.
En manlig elev blev tillfrågad om hur han kände det inför skrivningarna, och han svarade: "Jag har förberetts väl." Bra sagt! 
 
När det gäller hotellbokningar i Estland, så är alla hotellen med i Booking Office, men det har visat sig bli för dyrt. Dels erbjuder BO billigare rumshyror, och dels ska de ha en avgift för att ha gjort jobbet. Hotellen ser hellre att intresserade vänder sig direkt till dem och förhandlar om prise direkt.
 
Just nu finns en utställning på ett museum i Tallinn där man kan följa förändringen på byggnationen i staden under ockupåationsåren. Kanske måste vi titta på den.
 
Den stora sjön Peipsi Järv ska bli ren. Man rensar bl.a. bort gamla fisknät som ligger där och stör fiskarna. 
   
 
Så här ser Peipsi Järv ut på kartan. Den är stor, och ligger mellan Estland och Ryssland. Den tillhör det större område som var en stor myrmark för länge sedan, och var ett viktigt skydd för de som vandrat från Uralbergen och stannat vid Östersjön då när isarna smälte och folk flyttade efter den nya gränsen.
 
 
Ja, det var en kort rapport från nyhetssändningen i går. Livet går helt enkelt vidare.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0