Dec 18, 2015. Från Aktuaalne Kaamera.

Ursäkta uppehållet. Nu börjar jag om.
 
Aktuaalne Kaamera:
 
Fantstiskt! Estland, som bara har varit fritt i snart 25 år, och låg så långt efter i utveckling, har kommit och gått om oss.
Estniska ingenjörer har konstruerat ett hus för boende på planeten Mars. En låda 6 m lång och 2 m bred packar upp sig själv och blir till ett litet hus med kök, sovrum och arbetsrum. Där finns rinnande vatten, micro, spis och toalett. Vattent räcker i två veckor för två personer. Det är en genial konstruktion som också kan användas i katastrofområden, arktiska expeditioner e dyl.
Chefsingenjören Pritt Kull säger att först kändes det som ett sience fiction-uppdrag, men sedan blev det allvar och verklighet.
 
 
 

-----

Estland var ju långt efter Väst när det gällde mobiltelefoni och datorer då, 1991. Nu är det förre statsministern, Andrus Ansip, som har ansvaret för de frågorna i EU.

En annan est, Marju Lauristin har i några år arbetat för att EU ska ha en gemensam strafflag gällande datorbrott, en hakkers-lag. Så många skador drabbar enskilda personer, sjukhus och polisen t.ex. Hon vill också ha en straffsats för dem som köper och säljer personliga uppgifter på nätet till t.ex. företag för att användas på olika sätt. Alla EU-medborgare ska ha rätta att veta vad som pågår på nätet och hur personuppgifterna utnyttjas. Alla sådana uppgifter måste godkännas av den enskilde. Straffsatserna kan bli skyhöga. Barn under 13 år måste ha föräldrarnas tillstånd att vara ute på nätet, och för vissa sajter krävs det föräldrarnas tillstånd för barn upp till 16 år.

Estland inför nu konstnärslöner. Den estniska Konstnärernas Riksförbund väljer varje år ut vilka 5 konstärer som ska få förmånen under tre år framåt. I lönen ingår alla rättigheter som alla anställda har, t.ex. social trygghet. Årets konstnärer är: Kaido Ole, Marge Monko, Kriis Remsalu, Mark Raidpere, Anu Vahtra.

Det var flera nyheter, men jag återkommer om dem.

 

 
 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0