Dec 24, 2015 God Jul.

Det diskuteras i Estland vem som ska bli näste EU-kommissionär. Socialdemokraterna, som sitter i regeringen tillsammans med Reformpartiet och IRL, vägrar att acceptera den föreslagne Juhan Parts, eftersom man menar att han är inblandad i korruptionsskandalen i Tallinns hamn. Vi har sett två ministrar från Soc.dem och Reformpartiet sitta och säga elaka saker om varandra i en tv-diskussion, och sedan samarbeta vidare i regeringen.

I en tv-intervju säger president Ilves, som tidigare var soc.dem, men nu säger att han slutade vara aktiv för 10 år sedan och numera inte känner till partiets politik för att uttala sig om det, men menar att det är uselt att istället för att tala om de allvarliga frågor som finns i Estland och Europa, så diskuterar man Parts! “Esterna beter sig som om vi befinner oss på en egen ö!” menar presidenten.

_____

 Jaan Tallinn.
I Sverige säger vi att det var en svensk som uppfann Skype. I Estland talar man i stället om den estniske uppfinnaren Jaan Tallinn, som skapade programmet. På Aktuaalne Kaamera berättade de att huvudkontoret nu ligger i Tallinn, medan han själv bor i London. Och apropå att Estonian Air har gått i konkurs säger han, att så länge det finns flyg mellan London och Tallinn får kontoret vara kvar i Estland.
_____

Under november månad dog 10 människor i trafiken, av dem var 9 fotgängare! Det är lika mörkt i Estland som i Sverige nu när vi inte har någon snö och dagarna är så korta. Och människor är lika slarviga med reflexer i båda länderna. Både människor och husdjur behöver reflexer nu.

Trafikpolisen visade ett bromsprov de gjort. Om man kör sin bil i 50 km/tim tar det 30 m innan man får stopp på bilen. Föraren har också en viss reaktionstid. Det kan ta en eller ett par sekunder innan man börjar trycka ner bromsen när man upptäcker faran, och då kan fotgängaren vara 20 m framför bilen!! Kör man i 60 km/tim är farten fortfarande uppe i 30 km/tim efter 30 meter.

Alltså: Fotgängare ska ha reflexer och ljusa kläder. (Och jag som bara har mörka kläder på vintern. Tur att jag har reflex i alla fall.)

Så här ser olycksstatistiken ut i trafiken för år 2015:

1302 trafikolyckor

   66 döda

1718 skadade


338   trafikolyckor med fotgängare.

23     dödade

344   skadade  

_____

Säkerhetspolisen, Kapo, har hittat en rysk behållare med radioaktivt cesium, i skogarna i Tallinns utkant. Den väger 85 kg. Det kan härröra från den sovjetiska upparbetningen av kärnbränsle till ubåtarna. Mycket av det försvann vid tiden för Estlands befrielse. Sovjetisk militär sålde t.ex. sina vapen mot västvaluta.

_____

Nej, nu övergår vi till julen.

Här är 11 bilder på Savisaar när han utlyste julfrid i Tallinn. Obs att han inte arbetar som borgmästare under korruptionsutredningen, men han gör det han vill, och många tycker att han är den “riktige borgmästaren” i alla fall.

http://www.ohtuleht.ee/710158/galerii-vastuoluline-tallinna-joulurahu-savisaart-ei-vilistatudki-valja


Och här är Jultomten själv:

 God Jul alla mina läsare från hela världen (nästan).
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0