Jan 30, 2015 Att vara chefredaktör i Ryssland.

Nu, äntligen, ska jag skriva om den andra artikeln i tidningen Postimees, som jag lovade.

Det är en estnisk jourrnalist, Argo Ideon, som intervjuat chefredaktören Galina Timtchenko, som naturligtvis inte är vilken chefredaktör som helst. Hon arbetade på den ryska webbtidningen Lento.ru. Det var en stor redaktion som också hade många tekniska medarbetare. Men något hände och hon flyttade till Riga.

   

  Galina Timtchenko

Det gick till så här:

Under sin tid som chefredaktör för Lento.ru publicerades intressanta reportage av Ilja Azaris om hur Ryssland  la Groznyj,Tjetjenien, i ruiner och även reportage om den Kievvänlige ukrainske ledaren, inte Dimitri Jarosiga utan hans närmaste medarbetare. Den Ryska Kontrollkommitten ansåg artiklarna extremistiska.

Dagen efter den artikeln publicerats ringde Lenta.rus ägare och avskedade henne. Därefter avgick i stort sett hela redaktionen. "Inte för att jag blev sparkad, utan efter att de träffat den nye chefredaktören. De förstod att det inte längre var samma nättidning, den skulle bli en vanlig propagandakanal.  Sjuttiotre anställda, även i stort sett all teknisk personal, sa upp sig. Självklart kom nya människor istället men deras politiska agenda intresserar ju inte mig, men den är naturligtvis, som de flesta andra ryska medier, rent propagandistisk."

Ilja Azaris däremot, lever kvar i Ryssland. Han har alltid arbetat i vår tidnings ursprungliga anda. Är fri skribent, men alltför välkänd i Ryssland och har fått flera journalistpris där, för att bli tystad. Honom vågar de sig ännu inte på.

Det var i stort sett hela den tidigare redaktionen som tillsammans med Timtchenko flyttade till Riga. Att det blev just Riga beror på bl.a. att hon strax efter avskedandet träffade Chodorkovskij. Hon berättade för honom att hon ville starta en ny kanal, och han blev intresserad. Sedan träffade hon Boriss Zimin och sa detsamma till honom. Han var också beredd att stödja hennes projekt. Bägge hade dock ett krav att redaktionen fanns på ett ställe där Kreml och de ryska myndigheterna inte kunde stoppa dem. Dessutom bestämde hon att aldrig nämna vilka som stödjer kanalen ekonomiskt, eftersom de då kan råka illa ut i Ryssland.


De började fundera vart de skulle ta vägen. Viktigt var också att internet fungerade perfekt. “Våra jurister menade att vi hade två val: Tallinn och Riga, men i Tallinn finns trots allt inte så många rysktalande. Våra jurister sa att båda länderna är pålitliga demokratier, i stort sett korruptionsfria och fredliga samhällen. Riga vann."



 

Galina Timtchenko är nu chefredaktör för Meduza.io i Riga. Meduza är en webbtidning som vänder sig till ryssar i Ryssland.

Timtchenko berättar att det är jättelätt att jobba på Ryssland från Riga. De har ju en internettidning. Självklart har de korrespondenter även i Ryssland. Det är enklare för dem annars att arbeta i Lettland. “Här behöver man inte oroa sig för att någon knackar på dörren. Vi får inga hotelser. Här är det bara det redaktionella arbetet som gäller.”

“Vi är tolv i redaktionen. Ingen är från Lettland. De letter som skulle intressera ryska läsare skriver för dålig ryska. De letter som skriver bra ryska är inte intresserade av ryskt vardagsliv.”

Även Ilja Azaris skriver nu för den nya tidningen.

Nyhetsbevakningen blir annorlunda eftersom korrespondenterna är så få. De skriver huvudsakligen om allmänpolitiska händelser. Om det viktigaste från omvärlden. Även om de viktigaste kultur- och vetenskapsnyheterna. Arbetet är svettigt. De är tolv personer som har fjorton timmars arbetsdag. Webbtidningen förnyas ungefär femtio gånger per dygn.


Visst undrar man hur det egentligen är i Ryssland. Ryssland under Putin.

Timtchenko berättar att det finns fortfarande några oberoende media i Ryssland.  Förutom Gazeta.ru nämner hon tidningarna Vedomosti, Novaja Gazeta, TV-kanalen Dozd, och några mindre nättidningar som Pussy Riots portal Mediazona (www.zona.media-toim, som jag inte lyckas komma in på.) Där, menar hon,  gör man ett gott publicistiskt arbete.

Lettland är ett mycket bra land att komma till. Det var inga svårigheter alls. Alla fick uppehållstillstånd direkt och firmaregistreringen gick snabbt. “Ingen tog emot oss med salt bröd, men ingen jublade heller. Vi var som vem som helst som önskar bedriva affärsverksamhet i Lettland. Vi blev glatt överraskade över ett sådant land.”


"Och att komma till ett nytt land innebär att man självklart är intresserad av det, det landet som man numera bor i. Vi betalar ordentligt med skatt. Vi skiljer på våra läsares intressen och våra privata intressen. I Ryssland är inte Lettland särskilt hett som t.ex. Ukraina eller Moldova. Men naturligtvis skrev vi om de lettiska valen.”


"Webbtidningens främsta uppgift är, att befria Ryssland från politiserade och propagandistiska nyheter.

Den andra uppgiften är att visa ryska läsare att de är omgivna av en omvärld I snabb förändring.

De tre sista åren har rysk TV, papperstidningar och webbtidningar skildrat mycket lite av det som är på dagordningen utanför Ryssland. Rysk TV visar bara händelser från Ryssland och de påstådda ukrainska fascisterna. Den bilden måste bort!"

“I Ryssland är situationen ungefär som på medeltiden. Någonstans bortom haven lever tvåhövdade människor. Ju mer man trycker ner utlandet, desto mer rädd är man för dem ‘de som bor på andra sidan väggen’ men i verkligheten pågår ju livet också i Asien, Europa och Amerika.”

När det gäller reportage från Ukraina berättar Timtchenko att de undviker att blåsa upp historierna därifrån. Naturligtvis skriver de om det viktiga som händer, men bara då. De gör inte som man gör i Ryssland där de dagligen skriver om Ukraina; om hur hemskt det är i det fascistiska Kiev o.s.v.


En annan som också råkat illa ut är TV-kanalen Dozd. De slängdes helt enkelt ut från sina studios, och kommer säkert tvingas lägga ner sin verksamhet.  

“TV är ett område som Saurons öga ständigt följer. Dozd har inte smutsat ner sig på något sätt, de har inte ljugit om någonting. De sysslar med korrekt information istället för Saurons anbefallda lögner. För mig verkar det så att Saurons idé är denna: Istället för parker måste det finnas asfalterade torg där inget levande kan växa. Därför tror jag att Dozd sjunger på sista versen.”

Men Timtchenko tror inte att chefen där, Natalya Zindejeva flyttar. Hon vill leva i Ryssland och ha sin tv-kanal där. Hon är övertygad om att bara i Ryssland kan man förändra Ryssland.

Hur det går med Dozd får vi se.

Jag tänker på, att i östra Ukraina kan man nu bara se ryska TV-kanaler nu. Deras bild av händelserna i landet blir otroligt vinklat.

Det är också intressant att hon använder Saurons namn. Hon gör det utan några förklarande ord. Hon tar för givet att alla läst Tolkiens roman, eller sett filmerna, att alla vet vem Sauron är.

 

När jag skriver detta, vill jag att ni också ska förstå att detta liknar alla svårigheter esterna levde med under sovjetockupationen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0