Jan 6, 2015 Politiskt korrekt

Det är intressant. Man pratar med människor och tror att man talar om samma sak, men så visar det sig att man gör inte det. Naturligtvis blir det missförstånd.

Med anledning av gårdagens kommentar vill jag tala om vad jag menar med politisk korrekthet, PK.

 

Först Wikipedia:

Politisk korrekthet, alternativt PK, betecknar språkbruk, idéer, politik och beteenden som eftersträvar att minska negativa sociala och institutionella konsekvenser på grund av kön,etnicitet, kultur, sexuell läggning, religiös tro, ideologisk uppfattning, funktionsnedsättning, ålder, med mera.[1][2] Som pejorativ term används politisk korrekthet för beskrivning eller som värdeomdöme i syfte att "fördöma och förlöjliga /.../ i första hand idéer och åtgärder som syftar till att motverka etnisk, könsmässig och sexuell diskriminering, men också andra åtgärder som för miljöns, jämlikhetens och rättvisans skull önskar förändra majoritetssamhällets normer och institutioner."[3]

Översikt

Begreppet politiskt korrekt används idag framför allt som ett pejorativ i syftet att beskriva en inställning där man är "överdrivet noggrann med att följa rådande politiska värderingar".[4] I Sverige används begreppet enligt Nationalencyklopedin främst av debattörer som nedsättande beteckning för "gängse vänster- och feministiska åsikter".[5]

Att påföra en annan person begreppet politisk korrekthet, att kalla en åsikt PK, har som övergripande funktion att framställa sina "egna idéer som ovedersägliga och rådande maktförhållanden som naturliga; detta uppnås genom att meningsmotståndaren inte bemöts med argument utan endast avfärdas som 'politiskt korrekt', dvs. som falsk, dogmatisk, överdrivet nitisk och ideologistyrd."[6] (Här har jag en annan åsikt. se nedan)

Begreppet politiskt inkorrekthet betecknar en inställning som inte låter sig hindras av sociala normer, exempelvis som inte låter sig hindras att uttrycka fördomar mot olika grupper och minoriteter.

Definitioner

Det finns lite olika definitioner på begreppet politiskt korrekt. Enligt Sabine Wierlemann är politisk korrekthet ett användande av språket som präglar en särskild medvetenhet rörande minoriteter och diskriminering.[7] I den engelska ordboken DK Illustrated Oxford Dictionary definieras politisk korrekthet som "att undvika uttryck och handlingar som exkluderar, marginaliserar eller förolämpar vissa etniska, kulturella eller andra grupper".[8] Liknande förklaringar återges i Chambers Dictionary och Encarta World English Dictionary.[9][10] NorstedtsNyordsboken definierar begreppet som något "som stämmer väl överens med åsikterna hos det (för tillfället) ledande kulturskiktet i frågor som rör politik och samhälle".[11] (=min åsikt) En liknande definition återfinns i Nationalencyklopedin där politisk korrekthet förklaras som något "som på ett opportunistiskt sätt följer den dominerande trenden i samhällsdebatten".[5]

Begreppets användning

/../Den vanligaste användningen här är som en nedsättande term för att beskriva en överdriven respekt och hänsyn som går ut över andra överväganden. Det likartade begreppet politiskt inkorrekt används underförstått som självberöm genom att visa på en oräddhet inför att ignorera vad som anses vara den politiska korrekthetens restriktioner. Exempel på det senare är den ideologiskt konservativa bokserien The Politically Incorrect Guide utgiven av Regnery Publishing[20], talkshowenPolitically Incorrect samt de svenska bloggarna Politiskt Inkorrekt och Avpixlat samt nättidningenFria Tider.

Begreppet förekommer främst i frågor rörande ras, funktionsnedsättning, etnicitet, sexuell läggning, kultur och världsåskådning. Till exempel menar förespråkare av ståndpunkten att skillnaden i IQ mellan svarta och vita är primärt eller i stort genetiskt betingat och att kritik av denna syn är baserad på en politisk korrekthet.[21]

Kritik mot användningen

Dagens Nyheters dåvarande ledarskribent Niklas Ekdal utnämnde "Politiskt korrekt" till 2006 års främsta invektiv.

 

(Slut Wikipedia) 

 

 Jag anser alltså att det handlar om att ha en åsikt som stämmer med “den man ska ha”, att inte avvika från den gängse åsikten. Jag har själv varit utsatt under tiden före 1990, då jag sa att det inte var bra i Sovjet. Som förklaring t.ex.  till att människor deporterades fick jag svaret: “Det är klart att de gjort något (brottsligt).” Det var då den politiskt korrekta åsikten, och det gick inte att hävda sanningen i det politiska klimat som då rådde.

Följande publikationer tolkar politisk korrekthet på samma sätt som jag: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet, Motor, På Kryss till Rors, Villaägarna, Sunt Förnuft, Huvudstadsbladet, Axess, Postimees m.fl. Och även flera andra internationala medier.

Det är alltså detta jag har menat när jag skrivit om politisk korrekthet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0