Maj 9, 2015 Vem ska vi tacka?

Vi har en tid kunnat läsa om huruvida vi ska tacka Stalin för freden i Europa 1945 eller inte. I Expressen skriver Hynek Pallas: Aftonbladet döljer stalinismens förtryck

  

Esterna känner iabsolut ngen tacksamhet mot Stalin, Åsa Linderborg. 

Det värsta är att debatten tappat fokus på dem som mest berörs av frågan om "tacksamhet": de som befriades i fel del av Europa. Hos Linderborg (21/4) är centraleuropéerna reducerade till en eufemism i en parentes: "(Med det inte sagt att Östeuropa var 'fritt' under Sovjeteran som följde)".

Nej, absolut inte fritt. Inte ett uns av frihet hade de under Stalinåren. Hunger, fattigdom, total osäkerhet och instängdhet präglade deras liv. De som överlevde alltså. Så många dog på olika sätt, genom ett skott i nacken, iskylan och fattigdomen i Sibirien etc. Jag tänker bl.a. på kvinna  som såg när sovjeterna grävde upp en tysk kyrkogård. Hon gick in till dem och protesterade. “Är du tyskvän?” Och så sköts hon ihjäl. Och släktingen som sköts på stationen på väg hem från en arbetsdag, för att han arbetat som frivillig polis på loven under universitetsåren. Att de inte vågade sova var också en verklighet. De lyssnade till om någon bil skulle stanna utanför deras hus, och om de skulle bli hämtade för resan till Sibirien. När de förstod att det var någon annan i huset som hämtades kunde de andas ut för den natten.

Ja, det finns massor med exempel, men ingen diskuterar det nu. Ryssland kommer aldrig betala för vad de gjorde, och det vet esterna. i dag gäller det att leva i nuet.

/../

Men i stället för att lyfta fram detta, hur det totalitära förtrycket fortsatte i Europa, framträder i den svenska debatten kålsuparteorier. Som om man kunde ställa USA:s ambitioner i Västeuropa mot livet bakom järnridån. Västmakterna utnyttjade varken München eller befrielsen till att plundra. USA erbjöd Marshallhjälp. Röda armén monterade ner Centraleuropas fabriker och forslade dem till Sovjet.

 

Ja, det är helt rätt. Sovjet plundrade där de kunde. I den by där Ants farmor växt upp, där tvingades människor iväg på olika sätt. Deras hus monterades ner och flyttades till Ryssland. Allt ätbart togs ifrån esterna och forslades till Ryssland. “Kommunismens första gäst heter Svält”, säger de.


Vem ska vi då visa sin tacksamhet? Stalin som dödade, deporterade, stal och lämnade människor i nöd? Amerikanerna som hjälpte till att bygga upp Tyskland efter kriget? Och som slöt Lend-leasingavtalet  med Sovjet och såg till att de hade krigsmaterial och mat till soldaterna; som ett lån. Det lånet har Sovjet aldrig betalat tillbaka. Engelsmännen däremot, har betalat tillbaka enligt avtalet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0